Den självbiografiska boken Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali har undertiteln ”Att bryta sig fri från hedersförtryck” och en ovanlig ungdomsbok och en ovanligt stark självbiografisk bok. En bok som både bär drag av skönlitteratur och sakprosa och blandningen fungerar oväntat väl. Jag är glad över att Ali väljer att ha med de mer faktabetonade delarna för att visa de som läser att det här inte bara handlar om svåra minnen, utan om en felaktig begränsning av en individs frihet.
Elaf Ali märker ganska tidigt att de regler som styr henne är annorlunda än de som finns i andra familjer. Allt förändrar när hon får mens. Då var hon inte längre ett barn utan en kvinna och kvinnors liv såg annorlunda ut. När en kompis från Lunarstorm ringer hem bryter helvetet lös. Han är kille och Elaf ska inte umgås med killar. Definitivt inte svenska sådana. Det handlar om heder och hennes pappa är stenhård. Hur hans dotter beter sig och lever blir en del av hur andra ser på honom. Med andra menar han inte svenskar, utan vänner och släktingar. Visst släpper han till slut iväg sin dotter så att hon ska kunna studera och på många sätt tycker ändå Elaf att han får bestämma ganska mycket själv, men det blir ändå tydligt hur styrd hon trots allt är.
När Elaf många år senare intervjuar sin pappa har han förändrats. Intervjuerna är med i boken och det visar att det inte är bara är Elaf själv som brutit sig fri från hedersförtrycket, utan även hennes pappa. När jag läste De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg säger en av kvinnorna hon intervjuar att papporna är viktigast att nå för att få till en förändring. De måste behandla sina döttrar som de behandlar sina söner och ge dem samma möjligheter. Jag har tänkt mycket på det efteråt och Elaf Alis bok visar att det mycket troligt är rätt slutsats. Något som också framgår i intervjuerna med Elafs pappa är att han inte upplevde att det svenska samhället på något sätt ifrågasatte hur han uppfostrade sin dotter. Det var okej att hon inte fick delta i simundervisningen. Jag minns min manlige idrottslärarkollega som kämpade för att alla skulle delta i just simundervisningen. Han använde faktaargument och han lyckades. Det visar att det är möjligt.
Vem har sagt något om kärlek? är en riktigt bra bok. Den går snabbt att läsa och innehållet kommer att tilltala många. Både de som vill ha en stark berättelse och de som behöver spegla sig och få argument för att få styra sitt eget liv. För att en förändring ska ske måste rösterna bli fler. Hedersförtryck finns och måste bekämpas. Alla har rätt att bestämma över sitt eget liv. Elaf Ali gör det numera, hennes pappa har insett att det är rätt väg att gå och jag hoppas att fler följder honom.