Det är bara att konstatera att jag inte är så bra på att tippa de nominerade till Augustpriset och återigen konstaterar jag också (tyvärr) att få av de nominerade böckerna lockar till läsning. När nomineringslistorna till pris som Bookerpriset eller Women’s Prize for Fiction brukar de flesta böcker locka, men inte gällande just Augustpriset, eller Årets bok för den delen. Mina gissningar byggde mer på att jag ville läsa böckerna, då jag läst så få ”typiska” prisvinnare i år. Vid varje bok blir kommentaren alltså endast huruvida jag läst boken, vill läsa den eller rekommenderar den.
Årets svenska skönlitterära bok
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Nja, kanske.
Återliv: Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark, Norstedts
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Jo, men kanske ändå. Jag gillar Espmark.
Europa, Maxim Grigoriev, Albert Bonniers Förlag
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Inte ett dugg sugen faktiskt. Låter djup och svår, men inte speciellt bra.
När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
Har jag läst? Nej, men påbörjat Vill jag läsa? Utan tvekan! Mycket glad över den här nomineringen.
Singulariteten, Balsam Karam, Norstedts
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Ja, den står på läslistan och stod med på min nomineringslista till någon timme innan publicering.
Den svarta månens år, Ellen Mattson, Albert Bonniers Förlag
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Ingen bok jag kommer att prioritera. Har försökt med flera av Ellen Matssons böcker, men faktiskt aldrig kommit igenom dem. Det är något med sättet att skriva som inte alls klickar.
Årets svenska fackbok
Judarnas historia i Sverige, Carl Henrik Carlsson, Natur & Kultur
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Ett översiktsverk är ingenting jag skulle läsa från pärm till pärm, men gärna en bok jag skulle vilja ha i min hylla på jobbet.
Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Tveksamt. Hade mycket hellre sett någon annan författarbiografi som årets nominerade.
Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Kan hända. Den här boken har väckt min nyfikenhet och var med på min nomineringslista länge. Sedan läser jag sällan sakprosa för nöjes skull, men den här skulle kunna falla in under kategorin fortbildning.
Knäböj, Sara Martinsson, Weyler förlag
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Jag kan helt ärligt tänka mig tråkigare saker att läsa om än kvinnor och styrketräning. Det skulle vara män och styrketräning då.
Mönstersamhället, Anneli Rogeman, Natur & Kultur
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Möjligen. En berättelse om Boliden låter inte jättespännande, men folkhemshistoria är det.
Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII, Magnus Västerbro, Albert Bonniers Förlag
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Jag vill läsa något av Magnus Västerbro, men är verkligen noll intresserad av just Karl XII och hans tid.
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Furan, Lisen Adbåge, Rabén & Sjögren
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Ja! Lisen Adbåge är alltid bra och Furan fanns länge med på min nomineringslista.
Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
Har jag läst? Ja Rekommenderar jag? Utan tvekan. Det här är en av årets bästa ungdomsböcker.
Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Jo, det kan jag tänka mig. Det tar ändå inte så lång tid att läsa böcker för 6-9-åringar.
Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Jo, det kan jag tänka mig. Gillar Bondestams illustrationer och är nyfiken på Kivelä.
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Hade avfärdat den, men får kanske omvärdera.
Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget
Har jag läst? Nej Vill jag läsa? Gillade inte Virkes förra så mycket, men kanske ändå. Tänkte att den skulle nomineras då den likt Kom dagen, kom natten tänjer på gränserna för bilderboksformatet.
Som ni märker är jag överraskad, men kanske mest lite förbannad. Det gäller främst kategorin för barn och unga där jag verkligen inte kan förstå hur juryn kan ha bortsett från årets viktigaste bok Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali. Visserligen finns redan tre böcker av Rabén & Sjögren på listan, vilket i sig är anmärkningsvärt, men Alis bok är verkligen värd all uppmärksamhet och lite till. Synd också att Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen inte nominerades. Det är en bok om en oerhört viktig fråga som det kommer att talas om många år framöver och som är en skamfläck som borde få mer utrymme. Självklart är det också en väldigt välskriven bok.
När det gäller fackböcker är jag rätt ointresserad av alla de nominerade titlarna, men hade å andra sidan inte läst något av mina egna förslag heller. Jag saknar dock Tills alla dör av Diamant Salihu på listan med samma argument som Alis och Drewsens böcker. Viktig bok om viktig fråga. Det lutar år att jag prioriterar att läsa mina nomineringar snarare än juryns.
Många stora namn saknas bland de skönlitterära böckerna och så är det självklart alltid. Även om jag inte läser novellsamlingar så ofta, tycker jag att det är synd att de helt saknas bland årets nominerade.
Vad tycker du om de nominerade?
Jag kände verkligen ett stort snark. Framför allt när jag läste motiveringarna. Tycker du sammanfattade det väl med ”djup och svår, men inte speciellt bra”. Ingen bok lockade mig, utom Mats Jonssons När vi var samer som jag haft på läslistan länge!
Känns pretto och då älskar jag ändå litterära priser.
Bekant med några, läst i alla fall Eufori, Den svarta månen har jag lånat på biblioteket, köpt en annan bok om judar i Marstrand, makens arbetskamrat skrivit, Knäböj och Dolda gudar köar jag på biblioteket, ska lyssna på Dante i kväll på biblioteket.