Jag har just utvärderat läsåret 2021 och tänkte avsluta med en kulturfråga. Statistiken visar att jag 2021 läste böcker av 59 författare jag aldrig läst något av förut och därmed upptäckte många nya favoriter. Säkerligen har även ni hittat för er nya författare. Veckans kulturfråga lyder därför:
Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2021?
Det finns som sagt många att välja mellan, men den jag vill lyfta fram är Vigdis Hjorth som jag definitivt vill läsa mer av. Årets sista bok blev Senseis portfölj av Hiromi Kawakami som var en trevlig ny bekantskap. Jag är också glad att jag äntligen läste något av Philip Teir, det kommer jag helt klart att göra igen.
För mig blev det helt otippat en poet som blev en ny favoritförfattare 2021
https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2022/01/05/veckans-kulturfraga-v-1/
Denise Mina. Visst har jag läst henne från och till förut men aldrig i rätt ordning från den första boken till den senaste, sexton böcker totalt och så en del kringmaterial. Det blev en fantastisk resa. Mina är både en makalös samtidsskildrare och en författare som inte tvekar en sekund att ta sig an de evigt mänskliga frågorna. Världslitteraturens teman ekar i hennes nedgångna Glasgow. En stor författare, Denise Mina. Jag är väldigt glad att jag gjorde denna resa och efter den är hon absolut en favoritförfattare. Och nu gäller det att hitta läsprojektet för 2022.
Det var alldeles för länge sedan jag läste något av Mina! Älskade hennes Garnethilltrilogi som jag läste när den kom, men sedan verkar jag ha tappat bort henne. Vad rekommenderar du mig att prioritera?
Då du redan läst Garnethill-trilogin så tycker jag du ska fortsätta med böckerna om den aspirerande journalisten Paddy Meehan (Blodsarv – Vargtimmen – Sista andetaget), som verkligen i god bemärkelse är originella och som snyggt tänjer ramarna för speciellt hur en huvudperson i en spännande bok “skall vara”. Men eftersom du gillar Hamnet kan det kanske också vara roligt att se hur Denise Mina närmar sig 1500-talet i den alldeles nyutgivna “Rizzio”, en kortroman som till och med lämnar Glasgow fast i och för sig inte förflyttar sig längre än till Edinburgh. Här är det Mary Queen of Scots som vi väldigt närgånget får följa under några dramatiska timmar av hennes liv.
Rizzio låter onekligen spännande, men även Blodsarv. Tror den senare står oläst i hyllan!
Oj, jag har inte ens hört talas om Denise Mina.
tyckte om Hiromi Kawakamis bok, Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata är också en fin japansk feministisk upptäckt, ogifta kvinnor har det inte lätt där… Många författare tilltalar just nu:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/01/ny-favoritforfattare-kulturfraga.html
Tyckte också om Hur mår fröken Furukura!
Jag väljer Sigbjørn Mostue. Hans spänningsroman Himlen ska gråta blod föll mig verkligen i smaken.
https://skrivrobert.blogspot.com/2022/01/veckans-kulturfraga-v-1-2022.html
Andy Weir, nördigt i kvadrat!
https://bokofog.wordpress.com/2022/01/05/kulturfraga-nyupptackta-favoriter/
Vad roligt, jag skrev ett inlägg om precis samma sak i dag!
Själv ser jag mycket fram emot att läsa mer av Helena Dahlgren (hon kommer ut med en roman i april som utspelar sig i Norrbotten!) och även Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah.
jag tycker att jag läst färre böcker 2021. eller också var det så att jag fokuserade så mycket på åländsk litteratur att allt annat fick stryka på foten. men visst, en del fick jag läst. har läst Senseis portfölj, Vigdis Hjorth och Philip Teir. här kommer min trio
https://mrscalloway.blogspot.com/2022/01/veckans-kulturfraga-v-1-2022.html
Åländskt låter intressant! Vad är ditt bästa tips?
Jag valde Ágota Kristóf som jag läste två kortromaner av och blev helt tagen!
https://boksuddis.wordpress.com/2022/01/05/veckans-kulturfraga-v-1-2022/
Fastnar för en ryss!
http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2022/01/trevlig-ny-bekant-i-bokhyllan.html
Hjort läste jag också för första gången 2021. Senseis portfölj (varför skriver jag alltid ’fåtölj’ innan jag rättar?) väntar oläst i hyllan, trots att jag varit – och är – otroligt pepp på den ända sedan den kom hem. Här är mina:
https://scyllashylla.blogspot.com/2022/01/veckans-kulturfraga-vecka-1.html
Det var en väldigt finstämd och bra bok. Utifrån mina begränsade kunskaper också väldigt japansk.
Det var en mycket bra fråga, och jag hade till och med ett svar på frågan! https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2022/01/05/veckans-kulturfraga-3/