Veckans kulturfråga v.13 2022

Klassiska böcker har varit ämnet de senaste veckorna och idag tänkte jag istället att vi skulle fokusera på klassiska filmer. I första hand tänker jag nog filmer som är så gamla och uppskattade att de skulle ingå i en filmkanon om en sådan skapades. Vill du hellre tipsa om adaptioner av klassiska böcker går det självklart bra. Bakgrunden till frågan är lite egoistisk, då jag planerar att som avslutning på ett läsprojekt om klassiker låta eleverna se en klassisk film. Kanske kan ni hjälpa mig, då jag är i valet och kvalet.

Vilka klassiska filmer tycker du extra mycket om?

Egentligen har jag sett alldeles för lite klassisk film och dessutom har jag lite svårt att dra en gräns för hur gammal en film borde vara för att räknas som klassisk, men några favoriter har jag som alla har i alla fall nästan 50 år på nacken.

Casablanca från 1942 med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman är en favorit sedan jag såg den på bio 1995 när Cinemateket firade filmens 100-årsjubileum. Otroligt långsam med dagens mått mätt, men en vacker kärlekshistoria. En film man ”ska” ha sett.

Jag absolut älskade Gissa vem som kommer på middag när jag var barn. Filmen från 1967 var Sidney Poitiers genombrottsfilm och Spencer Tracys sista. Jag är osäker på hur filmen har åldrats, men vet att jag uppskattade det faktum att båda föräldraparen inledningsvis var rätt skeptiska till sina barns förhållande och att papporna fann varandra i det.

Om någon tvingar mig att välja en favoritfilm ligger Ettore Scolas Vi som älskade varann så mycket från 1974 nära till hands. En film som snart är 50 år måste väl ändå kvalificera sig som en klassiker? När jag såg den första gången charmades jag totalt av Vittorio Gassman och Stefania Sandrelli. Kanske är det dags att se om den.

Troligen blir det dock Gökboet från 1975 som mina elever får se. En film som är ganska gammal, men känns väldigt modern fortfarande. Milos Forman tilldelades en Oscar för bästa regi, den fick också pris för bästa film och bästa manusbearbetning. Både Jack Nicholson och Louise Fletcher fick Oscars för sina rollprestationer och Brad Dourif nominerades till bästa manliga biroll för sin roll som den unge Billy Bibbit.

8 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.13 2022”

    1. Svt hade Ettore Scola-sommar när jag gick på högstadiet och jag föll pladask. En rolig detalj är att när jag för första gången besökte arbetsrummet på min nuvarande arbetsplats så var en filmaffisch av just Vi som älskade varann så mycket det första jag såg.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen