Vi tas åter med till det anrika bokförlaget Schantz i boken Vända blad av Johanna Schreiber. Platsen är densamma som i förra årets Mellan raderna, men huvudpersonen en annan. Vi får följa de tre vännerna Emily, Daniel och Clara, men Emily som är huvudpersonen i bok ett finns i bok två bara med i bakgrunden. Huvudpersonen är istället Clara som arbetar som förläggare med fokus på feelgood. Hon har just förlorat sin stora stjärnförfattare, som valde att följa med Jack Schantz när han lämnade förlaget till sin syster Bea, och nya förlagschefen Karin Ekman är inte imponerad av hennes insatser. Budskapet är glasklart; Clara måste hitta en ny feelgoodstjärna och det helst igår. Lyckas hon inte hotar Ekman med att hon istället får jobba med deckare.
Närmast desperat scrollar Clara igenom manusfilerna som numera är kategoriserade så att hon slipper läsa ”diktsamlingar om smutsiga disktrasor och prosalyrik om klimatkrisen”. Hon är på jakt efter något som känns på riktigt och det finner hon i manuset ”Under midnattssolen”. Äntligen hittar hon ett manus som får henne att fastna fullständigt. Knappt 70 sidor in tar hon det vågade beslutet att kontakta författaren Mika Andersson för att boka ett möte. Det visar sig att hennes fördomar ställt till det. Alla författare som skriver feelgood bor inte i Stockholm eller ens i närheten och faktiskt är alla inte kvinnor. Mika är man, har samiska rötter och bor i Kiruna.
Schreibers styrka är beskrivningarna av förlagsvärlden. Vända blad är vass, rapp och rolig. Visst följer boken mallen för feelgoodböcker lite väl mycket, men det betyder konstigt nog inte att den känns stereotyp. Troligen handlar det om hur väl karaktärerna är gestaltade och att jag faktiskt vill veta hur det går för dem. Det är också uppfriskande att Schreiber inte sällan driver med klichéerna, som den bistre norrlänningen som skrivit en het kärleksberättelse och är varje marknadsförares våta dröm. Trots humorn är en lite mer lågmäld bok än Mellan raderna och Clara är lätt att identifiera sig med. Hon vill verkligen lyckas både på jobbet och i livet, men det är inte alltid så lätt. Ältandet är något av en fiende.
Det går däremot bra för de andra två vännerna Emily och Daniel. Emily arbetar som kommunikationschef och verkar ha det bra. Daniel har fått ett större säljansvar och visst är det väl så att han får lov att stå i centrum i nästa bok? Jag hoppas också att Schreiber låter oss få veta hur det går för Clara och även låter Emily få synas lite mer. För mig framstår Johann Schreiber mer och mer som en av de bästa författarna i genren och jag hoppas och tror att det kommer att hålla i sig. För en boknörd är det självklart extra tacksamt att läsa om förlagsbranschen, men det handlar inte om att Schreiber försöker ta billiga poänger, utan om att hon skriver bra. Vända blad är inte bara en bok om förlagsvärlden och inte bara en bok om kärlek, den är allt detta och mycket mer. Underhållande, välskriven och en perfekt bok för den som, likt jag, hamnat i något av en lässvacka.
Om boken
Vända blad av Johanna Schreiber, Norstedts förlag, (2022), 362 sidor
Andra delen i serien om Schantz förlag. Första delen heter Mellan raderna, (2021).