En av de första sakerna i morse var att köpa boken Afrosvenskar i historien av Johanna Berg med illustrationer av Maria Fröhlish. En bok om några afrosvenskar som haft betydelse för historien och många av dem var helt nya för mig. Eftersom jag gillar att lära mig nya saker och arbete aktivt för att bredda min undervisning i såväl svenska som historia, var det en självklar bok att införskaffa. Johanna Berg och Maria Fröhlish intervjuas av Amat Levin, författare till boken Svart historia.
Boken bygger på ett stort projekt som startades på Världskulturmuseet och texter som publicerats där. Nu har de bearbetats för att passa läsare från tolv år. Efter en snabb genombläddring konstaterar jag att det är en åldersneutral bok och texterna levandegörs genom alla illustrationer.
Det fanns få bilder av dessa afrosvenskar, vilket gjorde arbetet lite komplicerat för Maria Fröhlish. De porträtt som fanns visade dessutom olika personers drag, vilket enligt Fröhlish handlar om att konstnärer i vissa perioder ofta lät sina egna drag bli de avmålades drag. Hon ville att porträtten skulle vara korrekta, men också personliga och levande.
Att hitta personerna som porträtteras i boken var inte alltid lätt. Det finns register, men där står ofta namn som de fått här och väldigt lite om deras ursprung. En som har fått mycket uppmärksamhet är dock Gustav Badin som levde nära Gustav III. Honom har även jag hört talas om. Han kom från danska Västindien och togs till Danmark för att sedan hamna i det svenska hovet som tioåring. Hur eller varför är oklart.
Urvalet är lite slumpmässigt, säger Johanna Berg, men rent krasst handlar det om vilken information som gick att hitta. Tillsammans skapar de en ganska bred bild och att de nästan uteslutande är män handlar om att de flesta afrosvenskar var män. Tyvärr finns i princip inga vittnesmål från afrosvenskarna själva, utan det handlar om att källor ofta är arkiv som andra skrivit. Att kvinnor inte ”syns” i arkiven handlar bland annat om att de gifter sig och byter namn, samt sällan har ett yrke. Fler bilder och gärna brev som de porträtterade personerna skrivit hade varit en dröm att hitta, men så ser verkligheten tyvärr inte ut.