Fem böcker om kreativa ungdomar

Det finns mycket som jag tycker om med att vara lärare och en av de sakerna är att jag varje dag får möta kreativa ungdomar. Som lärare på estetiska programmet får jag uppleva utställningar, konserter, filmfestivaler och teaterföreställningar som mina elever framför. I veckan har vi öppet hus och då brukar jag vara extra stolt över mina elever. Veckans lista är inspirerad av dem och handlar om böcker där kreativa ungdomar står i centrum.

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström handlar om Nora som när en dröm om att bli konstnär. Hon har inte riktigt vågat tidigare, men när hon börjar arbeta i hemtjänsten och lär känna en äldre kvinna som är just konstnär, blir hon inspirerad. Att våga vara kreativ är något som inte alltid är lätt och Linda Åkesson beskriver den utmaningen väl.

Felix ever after av Kacen Callender handlar om Felix som går en konstkurs under sommaren. Där hänger någon upp bilder av den person han tidigare var, vilket självklart för honom att känna sig utsatt. En bok om vänskap, svek och konst.

Hajpen av Emma Askling handlar om några vänner som startar en skolblogg, efterföljaren till skoltidningen. Där tar de upp viktiga frågor om till exempel orättvisor på skolan. Att uttrycka sig i skrift är ett bra sätt att använda sin kreativitet och sin makt att påverka.

Hälsningar från havets botten av Christina Lindström handlar om Fille som just börjat musikinriktningen på gymnasiet. Som alltid innebär gymnasiet en förändring både av ens identitet och umgänge. Filles gamla vänner känns inte lika lika honom som de nya och dessutom blir han kär för första gången.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om Jade, som börjar på konstskola och där kallar sig CJ. En bok om sorg och att börja om, men också en bok som handlar väldigt mycket om konst och skapande.

Vill du ha tips på böcker som utspelar sig på gymnasiet kan du klicka här.

2 reaktioner på ”Fem böcker om kreativa ungdomar”

  1. Här associeras kreativa ungdomar till något som har med konst eller musik att göra. Men i samhället i övrigt ses nog numera kreativa ungdomar som någon som kan tjäna stora pengar snabbt, med lagliga eller olagliga metoder!

    1. Möjligen är det så. Vill dock gärna koppla kreativitet till kultur snarare, men även till smarta affärsidéer om än inte i en bokblogg. 🙂

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen