Delphine de Vigan är en favoritförfattare och nu fick jag äntligen tummen ur att läsa Där barnen är kungar som gavs ut på svenska 2022. Hon tar oss med in i en värld där barn används mer eller mindre som rekvisita i föräldrarnas kanaler på sociala medier. Barn som öppnar presenter, som leker framför kameran, som får tillgång till saker som andra barn bara kan drömma om, men som också förlorar makten över sitt eget liv. Huvudpersonen Mélanie älskar dokusåpor och var till och med med i en av de tidigaste dejtingprogrammen, men tyvärr bara väldigt kort. Hon var helt enkelt inte tillräckligt intressant för att fånga varken deltagarna eller publiken. Genom sina barn har hon fått revansch och driver nu det framgångsrika kontot Happy med Kim & Sam, där videos med barnen har flera miljoner visningar. Hon är älskad, barnen är älskade och Mélanie känner sig lyckad. Med hjälp av barnen har hon byggt upp en fantasivärld och alla prenumeranter, alla likes och alla fans gör att de har blivit kända. Hon har blivit känd.
Allt förändras när dottern Kimmy försvinner när hon leker kurragömma med sin bror och några grannbarn på gården. Efter att ha letat i en timme kontaktar Mélanie polisen som kommer dit och snart hittar Kimmys gosedjur ”Smutsliga nallen”. Flickan verkar vara borta och Mélanie körs till polisstationen tillsammans med sonen Sammy. Senare ansluter också maken Bruno. När polisen inser att flickan är känd börjar de arbeta efter hypotesen att hon blivit kidnappad och att någon kommer att kontakta föräldrarna med en önskan om pengar. Clara Rousell är en av de ledande utredarna och genom henne får vi ta del av alla inlägg som Mélanie gjort med sina barn. Tydligt är att Kimmys energi gått ner den senaste tiden och tankar väcks om att hon kanske tröttnat på att framträda i filmerna. Vad skulle det i så fall betyda för Mélanie och resten av familjen?
Där barnen är kungar är en välskriven och intressant bok. Delphine de Vigan berör frågor om integritet och barns rätt att vara just barn. Många är de föräldrar som exponerar sina barn i sociala medier och vem tar egentligen hänsyn till vad barnen tycker om det? Det här är en bok om ett kidnappningsfall, men det är också en kritik mot det samhälle vi lever i där ingenting är för privat och där sociala medier kanske ger kärlek och uppmärksamhet, men också hat. Extra mycket gillar jag de oväntade vändningar som historien tar och när den tar slut önskar jag att jag fått veta mer. Fortfarande funderar jag över vad det är som driver människor att dela sitt mest privata i sociala medier, men även jag är ju ett offer för den värld där följare och likes definierar hur viktig du är. Barnen däremot, dem håller jag utanför så mycket det går. De blir inte kungar genom att få många likes, utan genom att få bestämma själva vad de vill dela.
Om boken
Där barnen är kungar av Delphine de Vigan, Sekwa förlag, (2022), 315 sidor
Översättare: Anna-Stina Johnson