En geografisk översikt för 2023

Mitt mål de senaste åren har varit att läsa böcker av författare från 26 länder. Det lyckades jag inte riktigt med 2023, utan stannade på 22. Som alltid är det lite svårt att definiera varifrån en författare kommer, men min grund är alltid att ta födelselandet. Däremot är alla författare svenska som skriver på svenska oavsett var de är födda. Det är ett principiellt sätt att räkna som jag tycker är viktigt, som kanske gör att jag ”missar” några länder, men då får det vara så. När det gäller personer boende i t.ex. Frankrike, Storbritannien eller USA gäller dock födelseland.

I ett sådant här inlägg måste översättare lyftas och hyllas. Utan dem hade det inte gått att läsa böcker från så många länder, även om många författare skriver på de forna kolonialspråken är mitt läsande begränsat till svenska och engelska. En bok på danska har jag faktiskt läst också, vilket var ett mål 2023. Fler böcker på engelska än vanligt har det blivit också. Målet var att läsa 13, dvs 10%, men det totala antalet blev 2023. Det är bra, då jag ibland känner att jag håller på att tappa min engelska.

Som vanligt läser jag flest böcker av författare från Sverige och därefter följer Storbritannien och USA. Dessa två länder brukar slåss om andraplatsen, förra året tog USA den, men därefter varierar vilka länder som tar plats. I år har jag fastnat i serien om familjen Winther av Katrine Wessel och Norge kniper därför fjärdeplatsen, följt av Frankrike som också är ett land som brukar hamna högt. Jag har läst fler än två böcker från totalt åtta länder och de länder jag läst en bok ifrån samlar jag under övriga. I år är de övriga Bangladesh, Finland, Haiti, Island, Japan, Polen, Rwanda, Senegal, Sydkorea, Tyskland, Ungern, Vietnam och Åland.

Jämfört med de senaste åren har jag läst färre böcker av svenska författare och jag hade faktiskt som mål att få till en bättre fördelning. Inget ont om svenska författare självklart, men bredden är viktig för mig. Förra året stod de för 64%, jämfört med 61% 2021 och 50% 2020. Någonstans runt hälften av böckerna känns rimligt.

Jag har läst procentuellt fler böcker från framför allt Storbritannien, men också från USA och definitivt från Norge. Fördelningen för 2022 hittar du här.

Världsdelsfördelning brukar jag också försöka ha koll på och här låter jag Sverige få en egen tårtbit och de andra europeiska länderna sin. I år finns inte ens Sydamerika med i statistiken och det måste jag verkligen göra något åt nästa år. Jag är alltid kass på att läsa litteratur från Sydamerika, men någon bok borde jag ändå kunna klämma in.

Förra året önskade jag istället att den europeiska tårtbiten skulle växa och ja, det har den gjort. Förra året var 19% av de böcker jag läste skrivna av europeiska författare utanför Sverige. Annars ser det ungefär ut som 2022, men med en liten ökning för Nordamerika och så Sydamerika som försvunnit helt. Målet för nästa år får alltså bli att läsa ännu mer från utomeuropeiska länder och definitivt någon bok från Sydamerika. Ett rimligt mål.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen