Igår presenterade juryn för Women’s Prize for Fiction årets långa lista, bestående av 16 böcker utgivna på engelska och skrivna av kvinnliga författare. Det roliga med just den här listan är att väldigt många författare på den är nya för mig och jag har faktiskt bara läst en halv bok av en av de nominerade författarna, i övrigt är de olästa.
Hangman av Maya Binyam, (USA), ONE, Pushkin Press
Binyams debutbok handlar om en man som återvänder till sitt gamla hemland söder om Afrika efter att ha bott många år i Amerika. Den beskrivs som rolig och annorlunda bok om en resa och om att återvända till en plats som inte längre är densamma.
In Defence of the Act av Effie Black, époque press, (Storbritannien)
Effie Blacks roman handlar om Jessica Miller, en forskare som ägnar sin vardag åt att studera självmord och i hemlighet anser att det inte behöver vara något dåligt att människor tar sitt liv. Relationer mellan kvinnor står i fokus och det låter som en känslofylld och intressant bok.
And Then She Fell av Alicia Elliott, Allen & Unwin, (Kanada)
Alicia Elliott är Mohawk och det är även huvudpersonen Alice. Alice som på ytan lever det perfekta livet. Hon är gift med Steve, en vit akademiker och nybliven mamma till Dawn. Steves föräldrar har hjälpt dem ekonomiskt, så att de kan köpa ett flashigt hus i ett fint område. Ändå mår hon inte alls bra och det blir bara värre. Till slut börjar hon höra röster.
The Wren, The Wren av Anne Enright, Jonathan Cape, (Irland)
Jag har läst en halv bok av Anne Enright och jag ville så gärna älska den. Tyvärr blev den aldrig utläst. Ändå är jag fortfarande ganska säker på att Enright egentligen är en författare för mig. I alla fall är The Wren, The Wren på pappret en bok jag borde gilla. Den handlar om Nell som flyttar hemifrån, men inte kan fly varken sin mamma eller mormor. De generationer som gått före henne påverkar självklart den hon är.
The Maiden av Kate Foster, Mantle, (Storbritannien)
The Maiden utspelar sig i Edinburgh, oktober 1679 och vi får följa Lady Christian Nimmo som fängslas för mordet på sin älskare. En historisk roman, som jag inte brukar gilla, men som ändå låter lite spännande. Boken säger sig vilja ge en röst åt kvinnor som sällan får höras i historien och det är alltid viktigt.
Brotherless Night av V.V. Ganeshananthan, Viking, (Sri Lanka)
V.V. Ganeshananthan kommer från Sri Lanka och har tidigare nominerats till Women’s Prize for Fiction 2009 för boken Love Marriage. Brotherless Night handlar om 16-åriga Sashi och hur hennes liv påverkas av inbördeskriget på Sri Lanka. Intressant, då jag inte vet mycket alls om landet och dess historia.
Restless Dolly Maunder av Kate Grenville, Canongate Books, (Australien)
Kate Grenville tilldelades Women’s Prize for Fiction 2001 för sin roman The Idea of Perfection och även prisats för andra böcker. Restless Dolly Maunder låter som en charmig historia om en kvinna född i slutet av 1800-talet i New South Wales som vill ha ut mer av livet än det som erbjuds.
Enter Ghost av Isabella Hammad, Jonathan Cape, (Storbritannien/Palestina)
Enter Ghost handlar om skådespelerskan Sonia Nasir som återvänder till sitt hemland efter många år. Hon reser till Haifa för att hälsa på sin äldre syster Haneen. Där träffar hon regissören Mariam och följer med henne till Västbanken där en teatergrupp sätter upp Hamlet. Det här kan vara hur bra som helst, både teater och en spännande miljö.
Soldier Sailor av Claire Kilroy, Faber & Faber, (Irland)
Huvudpersonen i Kilroys bok är en mor som älskar sin son över allt annat, men har svårt att samtidigt forma sitt eget liv. I en monolog riktad till sin son berättar hon om de första åren i hans liv och hur moderskapet påverkat henne. Jag har läst några recensioner av boken och det verkar vara något utöver det vanliga.
8 Lives of a Century-Old Trickster av Mirinae Lee, Virago, (Sydkorea)
Mirinae Lee är född och uppvuxen i Sydkorea, men bor nu i Hong Kong. Den utspelar sig på Golden Sunset retirement home, där de boende berättar de mest storslagna historierna för varandra om sina liv. Vi får ta del av Ms Mooks berättelser som rör sig från andra världskrigets Indonesien, Seoul under Koreakriget, Kalla kriget i Pyongyang och dessutom i Kina. Historiskt verkar det här riktigt intressant, men det låter också som lite av en skröna.
The Blue, Beautiful World av Karen Lord, Gollancz, (Barbados)
Karen Lord har vunnit flera priser för sina böcker som på Wikipedia kallas ”spekulativ litteratur”, vad det nu är. The Blue, Beautiful World utspelar sig i en framtid då världen har förändrats och andra civilisationer, efter att ha spanat på jordens befolkning längre, nu börjar ta kontakt. Det här verkar hur galet som helst, men också ganska intressant.
Western Lane av Chetna Maroo, Picador, (Storbritannien)
Chetna Maroon föddes i Kenya av indiska föräldrar och bor nu i London. Hennes debutbok Western Lane nådde Bookerprisets korta lista i höstas och är nu nominerad även till Women’s Prize for Fiction. Det är något så ovanligt som en roman om squash, sporten, inte grönsaken. Huvudpersonen Gopi är 11 år när hennes mamma dör. För att hantera sorgen ägnar hon sig allt mer åt squash, en sport hon redan ägnat många år åt. Snart blir sporten hela hennes liv och hon tappar kontakten med sina systrar och världen utanför. Sportböcker är svårt, men efter två tunga nomineringar är den kanske värd en chans?
Nightbloom av Peace Adzo Medie, Oneworld, (Liberia/Ghana)
Peace Adzo Medie har gett ut både sakprosa och skönlitteratur tidigare. Nightbloom är hennes andra roman och i den får vi träffa kusinerna Selasi och Akorfa som föddes samma dag 1985 och växte upp tillsammans i Ghana. När de blir tonåringar börjar Selasi förändras och de tappar kontakten. De återses många år senare när Akorfa flyttat till USA och Selasi driver en restaurang i Accra. Reese Witherspoon har rekommenderat boken i sin bokklubb och det betyder troligen att det är en bok som berör. Kanske också att den är hyfsat lättsmält.
Ordinary Human Failings av Megan Nolan, Jonathan Cape, (Irland)
En bok som utspelar sig på 1990-talet lockar mig alltid lite extra. Den handlar om reportern Tom Hargreaves som undersöker ett mord som polisen misstänker har begåtts av någon i den irländska familjen Green. När Tom träffar en av dem, Carmel, inser han att tillfälligheter påverkar en människas liv. Det här låter skitigt, svart och spännande, lovande med andra ord.
River East, River West av Aube Rey Lescure, Duckworth Books, (Frankrike/Kina)
I Aube Rey Lescures debutbok tas vi med till Kina och får läsa två berättelser, en som utspelar sig 2007 och en som utspelar sig 1985. Lu Fang, en kinesisk man som träffar en amerikansk kvinna står i centrum. Beskrivningarna av boken är sparsmakade, men visst är Kina ofta intressant.
A Trace of Sun av Pam Williams, Legend Press, (Storbritannien)
Pam Williams debutbok handlar om Raef, som lämnas på Granada när hennes mamma reser till Cilla följer med sin man till Storbritannien, med hopp om ett bättre liv. När de återförenas sju år senare har mycket förändras och modern bär på hemligheter. A Trace of Sun följer människor i den så kallade Windrushgenerationen, som emigrerade från Karibien till Storbritannien mellan 1948 (då de reste med the HMT Empire Windrush) till 1971 då den nya migrationslagen antogs. Williams förfäder kom till Storbritannien då, vilket självklart påverkat henne. Jag har läst en del om boken och är lockad att läsa.
Sexton böcker, många av dem sådana som lockar till läsning, ska 24 april kokas ner till en kortare lista som brukar bestå av sex böcker. Mest vill jag stifta bekantskap med böckerna av Alicia Elliott, V.V. Ganeshananthan, Kate Grenville, Isabella Hammad, Claire Kilroy och Peace Adzo Medie.
Har läst Isabella Hammads debut The Parisian och den var så suverän och insiktsfull att den nya Enter Ghost helt enkelt inte kan få bli oläst. Hon är en fantastisk stilist. Och Anne Enright är en favorit som inte går att undvika – har (med ett undantag) älskat alla hennes böcker och hon tillhör på ett självklart sätt toppskiktet av irländska författare, vilket inte säger lite. Sedan har ju Kate Foster fått så översvallande och tunga recensioner att det nog bara är att beställa den. Hon kommer med en ny roman (som också den verkar intressant) redan i sommar.
Då ska jag försöka läsa den!
Spännande att se vilka som går vidare till korta listan! Alla titlar är nya för mig, jag kommer nog inte ta mig an alla sexton böcker tror jag, men kanske korta?
Brukar alltid försöka läsa vinnaren i alla fall och några till på listan. Hammad har jag köpt som e-bok!
Anne Enright har jag läst några titlar av och tyckt mycket om. i den här listan finns flera författare jag blir nyfiken på. ska bli intressant att se den kirtta listan
Ja, de korta listorna är ju lite mer överskådliga!