Efter några veckors uppehåll på grund av snurrig vardag och dålig blogglust, är nu veckans kulturfråga tillbaka. Den här veckan är frågan snodd från journalisten Marcus Bornlid Lesseur som ställde samma fråga på Twitter. Jag började fundera över den och hamnade i många, långa, nostalgiska litteraturfunderingar. Frågan löd ungefär så här!
Vilken bok har du läst om flest gånger och varför har du återvänt till just den?
I tråden på Twitter svarade jag Stadserien av Per Anders Fogelström, vilket tekniskt sätt inte är en bok utan en serie eller svit. Jag har dock läst om den dels för att jag tycker om karaktärerna, men också miljön och inte minst den fina historiska skildringen. Inte sällan väver Fogelström in sanna händelser och placerar sina karaktärer mitt i dem. Emelie arbetar till exempel på Stockholmsutställningen 1897 och där blandas fantasi och verklighet på ett bra sätt. Ett annat exempel är skildringen av tillfället då Lenin tog tåget från Stockholm 1906.
På senaste tiden har jag läst om allt färre böcker. Troligen handlar det om att det hela tiden kommer så mycket nytt och det känns som bortslösad tid. Egentligen är det synd, då en omläsning är något helt annat än att läsa en bok för första gången. Mycket handlar om att du är en annan och därmed upplever boken på ett annat sätt.
Omläsning är underskattat, tid är bristvara, lycka att hitta böcker som lockar till omläsning:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/03/omlasning-kultur.html
Det är verkligen underskattat!
fint att du är tillbaka!
http://mrscalloway.blogspot.com/2024/03/veckans-kulturfraga-v-12-2024.html
Tack, fint att du svarat! Kikar in.
Hej där, jag trodde du hade gett upp kulturfrågan, men där hade jag fel och det tycker jag var trevligt! I dag ser mitt bidrag ut så här: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/03/favoriter-i-repris.html
Livet har snurrat på alldeles för snabbt i mars och bloggandet har varit trögt. Kul att du vill hänga på även om det blev ett uppehåll!