Bokprovning 2024 handlar om hur utgivningen över böcker för barn och unga såg ut 2023. Det är ingen kvalitetsrapport, utan helt enkelt en beskrivning av läget. Det handlar om statistik över till exempel teman och det brukar vara riktigt spännande att ta del av den. Under Litteralund var jag på en genomgång av de viktigaste trenderna inom utgivningen 2023 och här kommer en sammanfattning. Utgivningen 2023 skiljer sig inte så mycket från den som gjordes 2022. Kanske är det så att förlagen väljer att satsa på säkra kort, men det har hänt intressanta saker ändå.
Årets bokprovning bygger på 2197 tryckta verk för barn och unga. Störst bland förlagen är Bonnier Carlsen, följda av Rabén & Sjögren, Tukan och Egmont. Bland övriga förlag finns en rad små förlag, hybridförlag och egenutgivare. Strömningen av digitala böcker ökade, men står ändå bara för 14% av de lästa böckerna. Bokserier med YouTubers säljer mest, som IJustWantToBeCool. Det ges ut väldigt många fler bilderböcker än ungdomsböcker och den senare fortsätter att minska för sjunde året i rad. Totalt gavs 154 ungdomsböcker ut, jämfört med 760 bilderböcker.
Av de 154 är 25% klassade som lättlästa böcker och bland dem är motorsport ett stort tema och skräck en stor genre. Totalt är vänskap det största temat, eller ämnesordet, följt av bland annat förmänskligade djur, familj, syskon, skola och övernaturligt. Berättelserna tar idag avstamp i barns vardag, även de som innehåller övernaturliga och magiska drag. Nya ämnesord för 2023 är undervattensrugby, som kopplas till Hålla andan av Leandra Caldarulo. Barn med superkrafter är vanligt förekommande. Flickan med det magiska håret av Tolá Okogwu är något så ovanligt som en ungdom från Nigeria som får superkrafter. Portaler har fått ett uppsving och är ett nytt ämnesord 2023.
Översättningarna har minskar och utgör ungefär 1/3 av de utkomna böckerna. 62% av de översatta böckerna är översatta från engelska. Franska är det nästa största språket och 6% av böckerna är svenska böcker som översätts till andra inhemska språk. 93 titlar på andra språk än svenska gavs ut, bland dem en del böcker med dubbla språk. Även här är engelska störst, följt av arabiska och persiska. Ett språk som ökar är ukrainska och även böcker på hebreiska har getts ut. Böcker på de officiella minoritetsspråken finns också.
Nordisk mytologi och folktro är en trend som inleddes redan 2022 och den är fortsatt stark. Loke är extra populär. En charmig antihjälte, som står i kontrast till Oden (gammal) och Tor (tråkig) Loke en ond guds hemliga dagbok och Lodurs skugga (Lodur = en alternativ titel för Loke) är exempel på nya böcker inom området. Romantasy är en fortsatt stor trend och exempel på titlar inom genre är Nattkrigaren och Stjärnbärarens önskan. AI är ett stort och ganska nytt tema och här finns bland annat Ett nytt hem i serien om rymdstationen Tenang och Lätta fakta om robotar.
Här kan du läsa mer om Bokprovning 2024.