Hur svårt kan det vara?

Tanken med utmaningen Boktolvan är att jag ska upptäcka tolv för mig nya författare under ett år. Visst låter det enkelt? Med tanke på att jag läst 43 böcker i år och 21 av dem är skrivna av författare jag inte tidigare läst något av borde det onekligen vara så. Saken är bara den att endast 3 av de 21 författarna fanns med på utmaningslistan. Bland dem finns författare jag verkligen vill läsa mer av som R.F. Kuang, Conny Palmkvist och Caroline O’Donoghue.

Betyder det att listan innehåller författare som jag egentligen inte vill läsa något av? I vissa fall är det nog så, men majoriteten av dem vill jag ändå stifta bekantskap med. Jag tror till exempel att Judith Kiros, Elizabeth Strout och Lina Nordquist verkligen är författare vars böcker skulle passa mig. De mer tveksamma är kanske Karl Ove Knausgård och Fernanda Melchor. Den förstnämnda för att jag egentligen inte alls är sugen på hans böcker, men känner att det är en författare jag borde läsa något av och den senare för att jag försökt och påbörjat flera böcker, men inte klarat av sättet att skriva. Egentligen är det väl bara att bita ihop och köra på, men det känns inte som att det är värt det när tiden att läsa är knapp och läslusten rätt låg.

Det svåra med läsutmaningar är just att de utmanar. Många utmaningar är bra och jag är glad att jag försöker och ofta lyckas, bredda min läsning. Några av de böcker som kanske mer är sådana jag borde läsa än sådana jag längtar efter kommer att dyka upp på sommarens läslistor. Kanske blir de lästa, kanske inte. Jag tar egentligen inte läsutmaningar på så väldigt stort allvar, mer än målet att läsa böcker av författare från minst 26 länder. Det är en utmaning jag verkligen vill klara varje år och det finns ju egentligen väldigt många sätt att nå den på. Det positiva med Boktolvan är att jag ändå läst tre bra böcker i år av författare på listan. Det är Kirke av Madeline Miller, Det finns liv här av Elise Karlsson och Flätan av Laetitia Colombani. Troligen finns ingen av dem med när jag sammanfattar årets bästa läsning, men det är böcker jag är glad att jag läst.

Hur förhåller du dig till läsutmaningar? Vilka är lätta och roliga? Vilka känns trögare? Vilka hoppar du över helt?

Foto från Pixabay

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen