Grattis till studenten!

Idag firas det dubbelt, då det är student både på jobbet och hemma hos oss. Äldste sonen får självklart större delen av min uppmärksamhet, men jag planerar en snabb sväng till jobbet mellan alla ärenden. Nu ska jag självklart inte överskatta min egen betydelse, jag tror säkert att mina elever klarar sig fint utan mig på sin studentdag, men det är kul att i alla fall säga hej och grattis.

Igår släpptes en delrapport gällande de läslistor som Skolverket ska ta fram. ”Mina” studenter har (eller ska ha) läst två eller fler av de titlar av de fem som finns med för gymnasiet. Få var superimponerade av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, men många återvände till honom när vi läste Jag är en tjuv av Jonas Karlsson och konstaterade att det finns vissa likheter mellan Roland och doktorn. För den som fortsatt är intresserad av det universum Glas befinner sig i rekommenderar jag Gregorius av Bengt Ohlsson och i höst kommer hans bok om Helga. Den ser jag fram emot, säkert mer än mina studenter.

Min tradition är att ge boktips, inte bara på studenten självklart, utan så fort jag får tillfälle. Här kommer några dagen till ära och flera av dem finns med i min alldeles egna läslista som består av 100 svenska klassiker för alla åldrar.

Kallocain av Karin Boye fanns också med på Skolverkets lista och den rekommenderar jag verkligen. Ännu mer rekommenderar jag dock att ni läser hennes dikter. En annan klassiker som jag tycker är värd att läsa och som dessutom är en personlig favorit är Mina drömmars stad och resten av böckerna i Stadserien av Per Anders Fogelström. De kombinerar historia och litteratur på ett så väldigt bra sätt. Långsamma böcker, som så många klassiker är, men karaktärerna är fantastiska att följa. En annan klassisk serie är Utvandrareposet av Vilhelm Moberg.

Skönlitteratur kan lära oss en hel del om historia. Koreas och Japans historia beskrivs i Min Jin Lees tegelsten Pachinko.  Mer om Chile får man veta i Isabel Allendes moderna klassiker Andarnas hus. Två böcker som lär oss mer om Nigerias historia är  Allt går sönder av Chinua Achebe och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Mer om Ghana, slavhandeln och slaveriet i USA får du veta i Vända hem av Yaa Gyasi.

Nu är det bara några teaterelever i klassen, men det är något speciellt med att läsa pjäser och ska ni läsa något av August Strindberg så ska ni läsa Fröken Julie från (1888) och sedan ska ni se den på teater. Gärna flera gånger.

I kursplanen för svenska ingår läsning av epik, dramatik och lyrik, den gamla grekiska indelningen ni vet. Alltså måste jag tipsa om en diktsamling också och jag väljer Hej då, ha det så bra av Kristina Lugn. Alla behöver få i sig lite Kristina Lugn någon gång i livet. Gärna ofta.

Världslitteratur känner ni till och har smakat lite på. Begreppet är kasst, men att upptäcka världen genom litteratur är stort. Er käre mattelärare har redan tipsat er om  En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa som handlar om en före detta matematikprofessor och hans hushållerska. Hushållerskans son blir vän med professorn då de möts genom matematiken. Läs den, oavsett vad ni tycker om matte.

Vill ni sedan förflytta er till Nigeria igen och läsa en lite galen bok rekommenderar jag Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite som handlar om det som titeln antyder, en syster som försöker dölja att hennes syster är en seriemördare.

Slutligen vill jag tipsa om den bästa boken jag läste i maj, nämligen The Rachel Incident av Caroline O’Donoghue, som också var ett av mina sommarläsningstips. Det är en riktigt bra bok om sann vänskap och svår kärlek. Lite lik Normal people av Sally Rooney, men inte alls lika svart.

Jag hoppas att er sommar blir fantastisk bra, med eller utan läsning och önskar er en fin början på resten av ert liv.

Hej då, vi ses väl?

Photo by Ingo Doerrie on Unsplash

3 reaktioner på ”Grattis till studenten!”

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen