Världens litteratur: Andarnas hus

Andarnas hus är Isabel Allendes debutbok från 1982 och en bok jag ofta tänkt att jag ska läsa om. Första gången jag läste den efter att jag sett filmatiseringen av Bille August från 1993 med bland andra Meryl Streep och Antonio Banderas i huvudrollerna. Allende är från Chile och även om Andarnas hus handlar om ett icke namngivet land i Sydamerika, går det att dra paralleller till författarens hemland.

Vi får följa Esteban Trueba, jordägare och patriark. Hans familjehistoria blir också ett landshistoria och utvecklingen knyts ibland samman. Esteban är gift med Clara, en kvinna som har kontakt med andar och som många andra böcker från Sydamerika kan Andarnas hus kategoriseras som magisk realism. Egentligen brukar det inte vara min grej och kanske är det därför jag läser så få böcker från världsdelen, men jag minns Andarnas hus som en spännande historielektion. Esteban och Clara får en dotter som de döper till Blanca och hon i sin tur får ett barn med förmannen på familjens egendom. Klass, frihetskamp och generationsskillnader genomsyrar boken och väckte faktiskt ett intresse hos mig för Sydamerikas historia.


Om boken

Andarnas hus av Isabel Allende, Norstedts förlag, (2017)

Utgiven första gången 1982 och översatt till svenska av Lena Anér-Melin

3 reaktioner på ”Världens litteratur: Andarnas hus”

  1. Hanneles bokparadis

    hittade på finska: Kärlek och skugga (1984 De amor y de sombra, Rakkaus ja varjo)

    ”Isabel Allende hade egentligen tänkt att denna bok skulle heta De amor y de sangre (Av kärlek och blod) eftersom den har våldet som tema. Romanen baserar sig på en verklig händelse. Upptäckten, 1978 av en massgrav leder till att en veckotidningsjournalist dras in i en farlig politisk motståndskamp. Samtidigt växer kärleken mellan henne och en politiskt engagerad fotograf. Tillsammans flyr de slutligen från Chile.”

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen