Vända hem av Yaa Gyasi är berättelsen om två systrar, som i förlängningen blir en berättelse om Ghana och om slaveriet i USA. Den består av kapitel som nästan blir som noveller om olika personer och som också binds samman av släktskapet mellan karaktärerna. Historien tar sin början på 1700-talet i Ghana och startar med de två systrarna som inte känner varandra och lever helt skilda liv.
Effia, tillhör en framgångsrik stam i Ghana och blir bortgift med den engelska guvernören James Collins. Hon flyttar från byn och när hon återvänder två år senare ser hon en stor förändring. Den vite mannens närvaro förändrar allt, även för de som lever ganska isolerat. Effia tillhörde asantefolket, som engelsmännen såg som en civiliserad afrikansk stam och därför samarbetade med. Helt klart på gott och ont. Kanske mest ont.
Esi säljs som slav till USA och från henne växer en amerikansk gren av släkten. Hon är 15 år och skulle egentligen ha gift sig med byns bästa krigare Kwasi Nnuro, som kom till hennes far med sextio jamsrötter, men ödet ville något annat. Hon fängslas och befinner sig då i närheten av systern hon inte känner. Därefter fraktas hon till det nya landet.
I korta kapitel får vi följa generation efter generation i systrarnas spår och varje persons öde berör mig mycket. Vi får följa slavarna och de som frigavs, men ändå jobbar hårt och dör av det. Två av de personer som berör mig mest är Kojo, som betyder ”pojke född en måndag” som är son till slaven Ness och själv blir pappa till åtta barn. Hans son H blir en fri man och jobbar i en gruva, ett jobb som sliter ut honom fullständigt.
Yaa Gyasi föddes i Ghana och flyttade sedan till USA där hon fortfarande bor. I höst funderar jag på att läsa Vända hem med mina elever, eller i alla fall delar av den. Helheten är snyggt sammanflätad, men det går också att läsa varje del för sig.
Om boken
Vända hem av Yaa Gyasi, Norstedts förlag, (2017)
Boken utkom första gången 2016 och översattes till svenska av Inger Johansson