Sommardagar i kollektivet är första delen i en planerad serie av Callum Bloodworth och oj vad glad jag är att det kommer fler böcker om de boende i kollektivhuset i Sandshov. De sex personer som grundade Kollektivet för många år sedan är nu till åren och sedan föreningens ordförande Maggie gått bort hade en maktkamp i styrelsen skapats sedan Bengt Svensson, en av husets ägare, utsett sig själv till tillförordnad ordförande.
Från början var det Mauritz idé att köpa det slitna, rosa pensionatet och starta ett boende för personer som behöver billiga lägenheter av någon anledning. Urvalet skulle ske med omsorg genom intervjuer och målet var att skapa ett boende där alla tog hand om varandra. Hans fru Stina stöttade självklart hans drömmar och tillsammans med några vänner köpte de och renoverade sitt rosa palats. De skrev på ett kontrakt om att hyrorna skulle förbli låga och att traditioner skulle skapas för att bygga en gemenskap. Varje kväll åt de boende till exempel middag tillsammans och utifrån ett schema delade de på de sysslor som behövde göras. Under många år var Kollektivet precis så fantastiskt som Mauritz drömt att det skulle bli. Så dog Mauritz och lämnade Stina kvar, men hon hade Kollektivet kvar. När Maggie dog förändrades förutsättningarna och nu är Stina rädd att Bengt ska förstöra allt. Han har alltid varit skeptisk till de ekonomiska ideal Mauritz levde efter och Stina är säker på att han har något lurt för sig.
Till Kollektivet flyttar lokaljournalisten Julian, som kanske får ses som bokens egentliga huvudperson. Han är nyseparerad och har sin son Felix varannan vecka. Eftersom hans fru bor kvar i huset måste han hitta ett nytt boende och Stinas erbjudande om en lägenhet kunde inte kommit lägligare. Det är ett slitet hus som Julian möter, men ett charmigt och dessutom bara två hållplatser från huset i Bagarmossen. Självklart vill han bo här, trots den konflikt han anar mellan Stina och Bengt. Inte heller grannen Alice skrämmer honom, trots att hon lyckas dyka upp på de märkligaste sätt. Alltid på språng och alltid försenad. Alice är en känd författare, nyligen skild från en ännu mer känd författare och hon har drabbats av total skrivkramp.
Det är svårt att sätta ord på vad det är som gör Callum Bloodworth till en sådan bra författare, men klart är att hans sätt att kombinera svärta med humor är unikt. Jag frustskrattar flera gånger under läsningen och imponeras över hur Bloodworth lyckas hålla sig precis på rätt sida gränsen. Det hade kunnat bli pekoral, men istället är det smått genialiskt. Karaktärerna är fina att lära känna, alla med en tydlig roll för att dramatik ska uppstå, men de är ändå komplexa med sidor som är bra och mindre bra, samt hemligheter som de försöker dölja. Jag gillar idén med att bygga en berättelse kring ett hus och är helt säker på att det här kan bli en fantastisk bokserie, kanske också en tv-serie vad det lider.
Sommardagar i Kollektivet är något av det charmigaste jag läst på länge och Callum Bloodworth går verkligen från klarhet till klarhet i sitt författarskap. Hatten av för Sveriges nya feelgoodkung!
Om boken
Sommardagar i kollektivet av Callum Bloodworth, Bazar Förlag, (2024), 399 sidor.