Bakom varje man är en dansk serie om restaurang Værk där kökschefen Michael kör på som om det fortfarande var 1900-tal. Det är klassiska kötträtter som står på menyn och nu vill ägarna ha förändring. När det ska anställas en ny souschef vill Michael att det ska bli hans kompis Anders, som nu är köttansvarig, men restaurangchefen Vibeke har andra planer. Hon anställer istället Naja, en yngre förmåga som Vibeke hoppas ska föra in Værk i 2000-talet. Självklart blir situationen något spänd och relationen mellan Michael och Naja börjar dåligt och blir sedan ännu sämre. Lite parodiskt är det hur han står för det konservativa i alla lägen och hon vill involvera personalen, leda arbetet på ett mer de demokratiskt sätt och självklart införa vegetariska rätter på menyn. Det gäller dock att ha lite tålamod, för Bakom varje man är mer än en stereotyp skildring av restaurangvärlden. Stereotyper problematiseras och allt blir inte som man tänkt.
Det bästa med Bakom varje man är karaktärerna som levandegörs av skickliga skådespelare. Michael och Naja spelas av äkta paret Jesper Zuschlag och Julie Rudbæk som också skapat serien tillsammans. Kemin mellan dem finns där och det är underhållande att följa kampen mellan tradition och förnyelse. Att arbeta på restaurang är ungefär det hemskaste jag skulle kunna tänka mig och jag blir knappast mer sugen efter att ha sett den här serien. Hierarkin är stenhård och den som försöker förändra möter inte sällan oväntat motstånd. Vissa scener är rent smärtsamma att se, medan andra får mig att skratta högt. Serien problematiserar också möjligheten att kombinera jobb och familjeliv på ett bra sätt. Jag hoppas på en andra säsong och rekommenderar er att se den första som just nu finns på svtplay.