Igår presenterades den långa listan till Bookerpriset, The Booker Dozen, som traditionsenligt består av 13 titlar. Bland de nominerade författarna finns tre romandebutanter, Rita Bullwinkel, Yael van der Wouden och Colin Barrett. Sex författare har nominerats tidigare, men ingen har vunnit. Percival Everett, Hisham Matar, Richard Powers och Rachel Kushner nådde dock den korta listan.
Wild Houses av Colin Barrett, Jonathan Cape, (2024)
Wild Houses är irländske Colin Barretts romandebut, men han är ingen debutant per se då han tidigare publicerat två prisade novellsamlingar. Wild Horses handlar om Cillian English, en knarklangare som hamnar i konflikt med Gabe and Sketch Ferdia. De kidnappar hans lillebror Doll och tar honom till sin kusin Dev. Målet är att få tillbaka de pengar som Cillian är skyldig dem. Boken har hyllats av kritiker och Barrett verkar vara en språkligt skicklig författare.
Headshot av Rita Bullwinkel, Daunt Books Originals, (2024)
Även Rita Bullwinkel har skrivit noveller tidigare och Headshot är hennes romandebut. Det här är berättelsen om USA:s åtta bästa kvinnliga brottare som tävlar i Nevada. Vi får följa dem under tävlingens två dagar, men Headshot beskrivs också som en roman om identitet, familj och kroppens betydelse. Bullwinkel är en av totalt fem nominerade författare från USA.
James av Percival Everett, Mantle, (2024)
Percival Everett har nominerats till Bookerpriset tidigare för romanen The Trees. Senaste romanen James utspelar sig 1881 vid Mississippifloden där slaven Jim får höra att hans ägare planerar att sälja honom. För att undvika det försöker han att gömma sig och träffar då Huck Finn. Ja, James är en parafras som berättar historien om Huckleberry Finn ur ett annat perspektiv.
Orbital av Samantha Harvey, Jonathan Cape, (2023)
Orbital handlar om sex astronauter som befinner sig i en bana kring jorden. De är isolerade, men nås ändå av nyheter hemifrån. När de studerar planeten som är deras, funderar över vad som sker där och hur livet hade varit om jorden inte hade funnits. Orbital beskrivs som en kärleksförklaring till jorden. Samantha Harvey är en brittiska författare som tidigare nominerats till Bookerpriset en gång, 2009, för romanen The Wilderness.
Creation Lake av Rachel Kushner, Jonathan Cape, (2024)
Jag har inte läst Rachel Kuchners senaste roman The Mars Room, som blev en riktig snackis och nominerades till Bookerpriset 2018. Ibland blir det så när en bok finns ”överallt” att jag tröttnar innan jag läst den. Creation Lake handlar om Sadie Smith, en hemlig agent som får ett uppdrag i Frankrike. Hon ska infiltrera en grupp klimataktivister som leds av Bruno Lacombe, en man som ser det enkla livet som ett självklart mål.
My Friends av Hisham Matar, Viking, (2024)
Jag har tidigare läst Att återvända av Hisham Matar, en självbiografisk bok som gav honom Pulitzerprisrt och handlar om hur han återvänder till hemlandet Libyen för att försöka ta reda på vad som hände hans far. My friends är en roman som handlar om Khaled och Libyen, två 18-åringar från Libyen som möts när de studerar i Edinburgh. Tanken är att de ska återvända när de studerat färdigt, men efter att ha varit delaktiga i en demonstration är de inte säkra på om de ska välja hemlandet, eller det nya liv de byggt i Storbritannien.
This Strange Eventful History av Claire Messud, Fleet, (2024)
Claire Messud tillhör de författare jag tappat bort även om jag tyckte mycket om Kvinnan på övervåningen har jag inte varit lika sugen på hennes mer historiska romaner. This Strange Eventful History börjar i juni 1940 när Paris faller och Gaston Cassar tar värvning. Det är något som påverkar både honom och hans familj och det är dem vi får följa runt jorden.
Held av Anne Michaels, Bloomsbury Publishing, (2023)
Held handlar om John som 1917 är soldat under första världskriget, där han också såras. Vi träffar honom tre år senare och kriget påverkar honom fortfarande. Han träffar konstnären Helena och börjar måla. I hans målningar syns spöken från det förflutna som försöker säga honom något. Anne Michaels är en kanadensisk författare som gett ut en rad och mest känd är kanske Fugitive Pieces som tilldelades Women’s Prize for Fiction när det hette Orange Prize.
Wandering Stars av Tommy Orange, Harvill Secker, (2024)
Tommy Orange nådde stora framgångar med sin debutbok There There (Pow wow på svenska) och Wandering Stars är hans andra roman. Berättelsen sträcker sig från Sand Creek Massakern 1865 till en masskjutning på 2000-talet och vissa av karaktärerna från debuten återkommer. Hög tid för mig att läsa den alltså. Tommy Orange är native american med rötter i Cheyenne och Arapaho.
Enlightenment av Sarah Perry, Jonathan Cape, (2024)
Sarah Perry är en brittisk författare som kanske är mest känd för romanen The Essex Serpent som getts ut på svenska med titeln Ormen i Essex. Enlightment handlar om kärlek, vänskap och astronomi, vilket verkar vara en udda men också spännande kombination. Handling är placerad till Essex och vi får följa vännerna Thomas Hart och Grace Macaulay under 20 år. Kärleken till andra påverkar dem, liksom en längtan efter att upptäcka världen utanför den lilla församling de tillhör.
Playground av Richard Powers, Hutchinson Heinemann, (2024)
Jag har inte läst något av Richard Powers ännu, men jag inser ju att han är en författare jag borde upptäcka. Han har nominerats till Bookerpriset hela fyra gånger och vunnit Pulitzer priset för The Overstory. När New York Times listade de 100 bästa böckerna från 2000-talet fanns den med. Playground handlar om vännerna Rafi och Todd som reser till ön Makatea i Franska Polynesien. Där träffar de Evie och Ina och arbetar med ett projekt som handlar om att skicka ut konstgjorda öar på havet.
The Safekeep av Yael van der Wouden, Viking, (2024)
The Safekeep är Yael van der Woudens debutroman och i den utspelar sig i en liten nederländsk by på 1960-talet. Där bor Isabel i sin mammas sommarstuga och hennes liv förändras när brodern Louis tar dit sin nya flickvän Eva. Huset ska nämligen tillfalla Louis den dag han gifter sig. Han lämnar dock huset och låter Eva vara kvar hos Isabel. De tillbringar sommaren tillsammans och romanen utvecklas till vad som beskrivs som en en gotisk skräckhistoria.
Stone Yard Devotional av Charlotte Wood, Sceptre, (2024)
Charlotte Wood är bosatt i Sydney, Australien och har gett ut tio böcker, varav sju romaner. Stone Yard Devotional handlar om en medelålders kvinna som lämnar Sydney och åker hem till det lilla samhälle i The Outback där hon växte upp. Platsen utsätts för en musinvasion, hennes döda systers kvarlevor hittas och en besökare dyker upp som får henne att, genom minnen, färdas tillbaka i tiden.
De titlar som lockar mig mest är Headshot av Rita Bullwinkel, Orbital av Samantha Harvey (listans tunnaste bok på endast 136 sidor), My Friends av Hisham Matar och Wandering Stars av Tommy Orange.
2 svar på “The Booker Dozen 2024”
Kommentarer är stängda.