I höst kommer inte mindre än två böcker där Helga Gregorius från boken Doktor Glas får berätta sin version av det som hände de där månaderna som doktorn skrev sin dagbok. I dagarna släpptes såväl Helga av Bengt Ohlsson som Fru Gregorius av Åsa Nilsonne och jag är rätt sugen på dem båda. Böcker som inspireras av tidigare verk är ofta underhållande att läsa och idag listar jag parafraser, eller litterära covers om ni så vill.
I Gregorius av Bengt Ohlsson får vi lära känna pastor Gregorius och när jag läste den upplevde jag att han blev en tydligare, mer mänsklig karaktär än den han var i Söderbergs version. Inte konstigt då doktor Glas helt tar Helgas parti.
Frankissstein av Jeanette Winterson är en helt fantastisk bok som innehåller två perspektiv. Dels får vi ta del av en modern version av berättelsen om Frankenstein och hans monster, dels får vi följa med författaren Mary Shelley till Genèvesjön och vara med när romanen Frankenstein växte fram.
När Odysseus reser hem från krigets Troja möter han gudinnan Kirke. Hon beskrivs som den första häxan i litteraturen och i Kirke av Madeline Miller får vi veta mer om hennes liv på ön dit Odysseus kommer med sina män.
Vår älskade av Kamila Shamsie är en modern version av det antika dramat Antigone av Sofokles. Jag har för dålig koll på ursprungsverket för att kunna uttala mig om likheterna, men Shamsies bok tar upp klassiska teman som utanförskap, misstänkliggörande och inte minst vikten av att hedra sin far.
Slaget om Troja av Theodor Kallifatides är ingen regelrätt parafras, utan berättelsen från Illiaden blir en del av en roman som utspelar sig under andra världskriget. Vi får följa en lärare som tar med sina elever till en grotta för att söka skydd och där berättar hon om hur grekerna belägrade Troja. En berättelse om två krig alltså.