Långfredagen

Jag lyssnar bara på ljudböcker när jag kör bil och i sommar har jag gjort det väldigt lite. Det betyder att det tagit väldigt lång tid att komma igenom Långfredagen av Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant. Boken är bra och spännande, så det handlar inte om att jag inte velat läsa. Mina ljudboksvanor är helt enkelt inte så stabila. Ska jag kritisera något är det uppläsaren. Jag vet att Gunilla Leining är populär, men hos mig är hon ingen favorit. Däremot tycker jag att Långfredagen är en bok som funkar väldigt bra som ljudbok. Det är korta kapitel och många olika berättare som ger tydliga perspektiv.

Långfredagen är den andra boken i serien om tv-stjärnan Frida von Engen. Den beskrivs som fristående, men för att på riktigt förstå huvudkaraktärerna är det bra att också ha läst Födelsedagen. Vi får förutom Frida träffa studiomannen Petra, som också har barn med Fridas före detta man Ted. Deras gemensamma dotter Greta har hunnit födas sedan förra boken och Pernilla har nyss kommit tillbaka till jobbet. Nu är det fredag och Fridas talkshow Frida-y har säsongspremiär. Hon har bjudit in en väldigt kontroversiell gäst, som är hemlig för de flesta i studion fram tills programmet ska börja. Den så kallade Mora-mannen har just kommit ut från fängelset efter att ha dömt för en serie våldtäkter. Tankarna går till Haga-mannen, men det finns ju (tyvärr) fler serievåldtäktsmän än så. Andra gäster är en präst och en populär sångerska. Den senare är skälet till att Fridas son Samuel finns i studion.

Säkerheten är enorm när gästerna släpps in och alla tvingas lämna sina mobiler. Väl inne förändras allt när gästerna presenteras. Ännu mer förändras situationen när en person klädd i huvtröja med bombväst över, tar kontrollen över studion och hotar att spränga den bomb hen fäst vid sin kropp. Motivet är oklart, men personen med bomben kräver att livesändingen ska fortsätta och det betyder att en massa tv-tittare kan följa dramat. Min favorit från den första boken, journalisten Nilo Assad, dyker upp igen och befinner sig utanför tv-huset för att få information som hennes tidning är först med. Det har hänt en hel del positivt sedan vi träffade henne senast och hon har både ny pojkvän och ett barn på väg.

Kanske är Långfredagen inte jätteoriginell, men jag gillar den ändå och tycker att författarna lyckas bra med att fördjupa karaktärerna och skapa en spännande berättelse. Min kritik mot förra boken var att den var lite väl utdragen slutet och det finns lite tendenser till det även i Långfredagen. Trots det tycker jag att boken är riktigt bra i sin genre och som sagt riktigt bra som ljudbok trots den tråkiga uppläsaren. Slutet lovar en fortsättning och troligen en som handlar om personlig hämnd.


Om boken

Långfredagen av Carina Bergfedt och Sofie Sarenbrant, Bookmark Förlag, (2024)

3 reaktioner på ”Långfredagen”

  1. Jag tyckte också om båda de böckerna. Jag klarar inte att läsa mer än en bok i taget, så jag har är glad att jag kan både lyssna och läsa i mitt läsabonnemang. Jag lyssnar när jag grejar i trädgården med vissa saker, eller lagar mat och läser när jag inte gör något annat samtidigt. Behöver bara hitta en bra reader, för den jag hade gick sönder och går inte att köpa igen. Nu använder jag telefon och padda, men de blir lite för varma efter lång läsning. Ha en fin söndag!

    1. Använder min läsplatta mycket, främst på sommaren för att kunna läsa utomhus. Du har säkert behov av det en större del av året?!

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen