Boknostalgi: Pickel och Kurri

Sommaren 2022 publicerade jag en rad inlägg under rubriken ”boknostalgi” och idag passade det fint med ett sådant inlägg. Veckans kulturfråga handlade ju om böcker som var viktiga under ens barndom och när vi rensade ur sommarstugan inför rivningen av densamma, fick jag med mig en riktig gammal favorit. Pickel och Kurri är skriven av Britt G Hallqvist och utgiven av Gleerups 1956. Boken är avsedd för ”skolbruk” och mamma måste ha tagit hem den vid någon utrensning. Den var säkert sliten redan då, men nu hänger den knappt ihop.

Boken handlar om Pickel, ett lite skafferitroll som bor i ett skafferi i fru Elma Jönssons kök. Hon är lite slarvig, vilket gör att han lever ett gott liv. Ibland spiller hon lite sylt på en hylla och ibland glömmer hon att täcka maten med lock. Själv är Pickel väldigt ordningsam och ordentlig, men hans liv förvandlas totalt när Kurri, ett annat skafferitroll, flyttar in på en av hyllplanen. Kurri är en slarvig typ och dessutom talar han på rim. När Pickel chockeras över att hans mamma inte lärt honom äta med slev svarar Kurri:

Ingen slev, nog duger näven! Och så äter mamma även!

Pickel fixar en slev till honom av en kapsyl och lite ståltråd. Under bokens gång kämpar Pickel för att göra Kurri lite mer ordentlig, medan Kurri ser till att Pickel blir i alla fall lite äventyrlig. De blir upptäckta av fru Elma Jönsson och hennes barnbarn, något som förändrar livet ytterligare. Som jag önskade mig ett eget skafferitroll när jag var liten, men något sådant hittade jag aldrig.

4 reaktioner på ”Boknostalgi: Pickel och Kurri”

  1. Pingback: Boknostalgi: Pickel och Kurri - Bokfeed

  2. Pingback: Boknostalgi: Pickel och Kurri - Bloggfeed

  3. något speciellt med de slitna böckerna,
    jag hade ju bara några lösa sidor kvar av min älsklingsbok, knasigt nästan att min mor hade sparat. Tack vare dessa skruttiga sidor lyckades jag hitta den finska boken på svenska i Sverige, och läst nu för barnbarnen!

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen