Veckans kulturfråga v.38 2024

Jag är historielärare och älskar att se linjer från nutid till dåtid. Däremot läser jag sällan historiska romaner. Det finns dock några tider jag gärna läser om. Veckans kulturfråga handlar om historia i böcker och det går lika bra med skönlitteratur som sakprosa.

Om jag läser historisk skönlitteratur föredrar jag att läsa om hyfsat modern historia. Förra sekelskiftet är en intressant tid och då läser jag gärna böcker om kvinnors frigörelse och kampen för ett mer jämlikt Sverige både gällande kön och klass. Böcker som utspelar sig under 1920-talet lockar lite extra. Marie Hermansons serie om Göteborg som inleds med Den stora utställningen tycker jag mycket om. Även Elin Boardys böcker Nätterna på Winterfeldtplatz som utspelar sig i Berlin i slutet av 1920-talet och Mot ljuset som utspelar sig efter andra världskriget är också riktigt bra. Egentligen är kanske just andra världskriget inte så lockande, men jag tycker om att läsa om efterdyningarna av kriget och även sådana som ger ett lite ovanligt perspektiv av kriget. Ett sådant exempel är Denise Rudbergs serie Kontrahenterna som inleds med Det första chiffret.

Mer moderna men ändå historiska är böcker från 1980- och 90-talen. Mer allvarliga är Brotherless night av V.V. Ganeshananthan som jag just läste och Litet land av Gaël Faye. Den förstnämnda utspelar sig under inbördeskriget på Sri Lanka som startade 1983 och den sistnämnda lite drygt tio år senare i Burundi då ett fruktansvärt folkmord inleddes både där och i grannlandet Rwanda. Lite mer lättsam läsning bjuder Sweet dreams Öxnehaga av Anna Agrell, som verkligen är fast förankrad i tidseran. Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson utspelar sig vintern 1986 och i centrum står ett brott som sker samma natt som Olof Palme mördas. Kultur under 1990-talet handlar Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin om, med fokus på dataspel.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.38 2024”

  1. Jag läste Anne Fortiers bok Julia i somras. Den berör nutid som en av våra största klassiker: Romeo och Julia. Jag tycker att författaren lyckas riktigt bra med att växla mellan nutid och dåtid.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen