Amat Levin modererar ett samtal med Yvonne Adhiambo Owuor som är aktuell på svenska med boken Stoft och Karolina Ramqvist som just gett ut Den första boken. Boken utspelar sig i Jamaica, men Ramqvist valde att skriva boken baserad på minnen, istället för att åka tillbaka. Hon läste inte heller om de böcker hon läste då om plan-afrikanism eller kolonialism, då hon inte ville riskera att omformulera sina minnen. Boken påverkades för länge sedan, men har legat ofärdig. Att Ramqvist återvände till den just nu handlade om de minnen hon återupptäckte under skrivandet av Bröd och mjölk när hon skrev om jamaikansk mat i ett kapitel som sedan redigerades bort. Istället insåg hon att hennes tid i Jamaica behövde få ta plats i en egen bok.
Yvonne Adhiambo Owuors bok utspelar sig i Kenya och även den handlar om minnen. Främst om minnen som många vill glömma bort, som Kenyas komplicerade förflutna. Det som inte pratas om ses som försvunnet och passerat, men så är det självklart inte. Kenyaner har allltid sett sig som ett lugnt land i en kontinent av kaos, men 2008 förändrades det och därmed också sätter att tala om landet. Egentligen var det inte en plötslig förändring, förklarar Owuor, utan snarare om en tystnad som bröts. Tystnad är som ett eget språk, säger hon och det är något hon finner intressant att utforska.
Boken inleds med ett mord på en ung man, men sträcker sig över många år och berättar Kenyas moderna historia. Vi tas med från Mau-Mau-upproret, via frigörelsen från kolonialmakten Storbritannien till dagens interna konflikter. Ramqvists bok utspelar sig egentligen bara under en knapp dag, men förflyttar sig ändå i tid och rum. Kärleken står i centrum och det gör den också i Owuors bok, även om den senare snarare skriver om kärleken i en familj och för ett land. Kärleken till Jamaica syns också i Ramqvists bok, vilket även det är något böckerna ha gemensamt. Owuor berättar att naturen är som karaktärer i hennes bok, där havet och bergen har känslor. En känsla som båda vill förmedla är platsens betydelse och de hoppas att läsarna ska känna att de förflyttar sig.
De två författarna tillhör kategorin som menar att karaktärer lever sitt eget liv och att de inte alltid kan styra innehållet i sina böcker. Det svåra är, säger Ramqvist, är att våga lita på texten och bara följa med. Det här är två böcker jag verkligen vill läsa. Listan från Bokmässan växer fram och publiceras under nästa vecka.