Så avslöjades de då, de nominerade titlarna till Augustpriset 2024 och vi bjöds på en rad överraskningar. Den här kassa tipparen gissade ännu sämre än vanligt och prickade bara tre av de nominerade.
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok
Brorsan, Krabban och Lädret, Linus Gårdfeldt, Albert Bonniers Förlag
Hyper, Agri Ismaïl, Albert Bonniers Förlag
Samma mamma, Hanna Rajs, Albert Bonniers Förlag
Den första boken, Karolina Ramqvist, Albert Bonniers Förlag
Kungen av Nostratien, Tony Samuelsson, Wahström & Widstrand
Hundnätter, Mirja Unge, Norstedt Förlag,
Fyra av de sex nominerade böckerna har getts ut av Albert Bonniers förlag, en av Bonnierförlaget Wahlström & Widstrand och en av Norstedt Förlag. Ingen vidare bredd, även om titlarna säkert är bra. Bland dem finns två diktsamlingar, där Hanna Rajs lockar mest. Jag vill också läsa Agri Ismaïls debut, samt Mirja Unges roman om en kvinna på väg in i en psykos och jag håller på att läsa Ramqvists bok i detta nu. Utan att ha läst saknar jag Sanningsberget av Therese Bohman och Farväl till Panic Beach av Sara Stridsberg bland de nominerade.
Nominerade till årets svenska fackbok
Fängslande öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige, Bonnie Clementsson, Historiska Media
De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal, Kaj Fölster, Bosse Lindquist, Janken Myrdal, Albert Bonniers Förlag
Oland. Sveriges glömda Hollywoodstjärna, Kim Khavar Fahlstedt, Appell Förlag.
Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare, Christian Rück, Albert Bonniers Förlag.
Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år, Richard Tellström, Natur & Kultur.
Skogen. I folktro, sägner och sagor, Tora Wall, Bokförlaget Stolpe.
Här är bredden större sett till förlag och små förlag som Appell Förlag och Bokförlaget Stolpe finns representerade. Jag hade länge med Tora Walls bok bland mina gissningar, då skog och natur är ett ämne som brukar finnas med. Att De hemliga breven skulle nomineras borde jag också räknat ut, men jag är inte ett dugg sugen på att läsa den. Spontant känns nomineringslistan ganska trist och den enda bok som lockar är egentligen Christian Rücks. Det tunga ämnet gör dock att jag drar mig. Det känns också som att den ”tog” en nominering från Johan Hilton, vars Den siste teaterdirektören kändes som en given nominerad. Ska jag läsa sakprosa kommer jag snarare att inspireras av min egen nomineringslista.
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Barrbarnet, Klara Bartilsson, Natur & Kultur
En djungelsaga, Jenny Bergman & Lotta Geffenblad, Natur & Kultur
Chop chop, En tapper jordbos berättelse, Linda Bondestam, Förlaget
Brorsans kompis Robban, Maja Hjertzell & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget.
Utan att passera gå, Lova Lakso, Rabén & Sjögren.
Ingen utom jag, Sara Lundberg, Natur & Kultur.
I den här kategorin är det Natur & Kultur som dominerar. Nu känner jag mig supergnällig, men att fyra av de nominerade vänder sig till åldersgruppen 3-6 är lite väl mycket. Nu speglar det förvisso utgivningen, men jag tycker att det är synd att ungdomsböcker får så lite fokus. Lova Lakso som fick den enda nomineringen för äldre åldrar är en av de två nominerade jag läst och det är en bra bok, men inte fantastisk. Fantastisk är däremot Sara Lundbergs bok och den är verkligen en värdig vinnare som jag håller en extra tumme för. När jag läst de nominerade får vi se om jag fortfarande tycker så. Att Bondestam nomineras känns självklart även om den inte fanns med på min lista och jag är dessutom sugen på att läsa Maja Hjertzell och Joanna Hellgrens bok för åldersgruppen 6-9 år. Bland de nominerade saknar jag Femtiofem meter under ytan av Conny Palmkvist som jag tyckte var härligt humoristisk med en rejäl dos svärta.