Skolverket och Kulturrådet har tagit fram läslistor för förskolan och skolan och jag har läst och läst om några av de noveller som återfinns på dessa. Här finns en kort beskrivning och länkar till texterna som i många fall finns gratis på Litteraturbanken. Några av novellerna för högstadiet och gymnasiet har jag ännu inte fått tag på, men jag fyller på med korta kommentarer när de blivit lästa.
Högstadiet
14 februari av Jonas Karlsson är en av de noveller av honom som jag tycker absolut minst om. Visst har den unga huvudpersoner och visst är den relaterbar, men det är långt ifrån hans bästa. Novellen handlar om hur rosor delas ut på en skola med allt vad det innebär med utsatthet och en rätt otrevlig popularitetstävling. Samtalen om den kan säkert bli intressanta.
Att döda ett barn av Stig Dagerman är en klassisk novell av en klassisk författare som jag tycker att det är självklart att elever möter. Berättarperspektivet är kanske det som sticker ut mest i denna novell där vi både får följa paret i en bil och barnet som går över vägen och snart ska bli överkörd.
Bortbytingen av Selma Lagerlöf är en saga om ett par som förlorar sitt barn och får en trollunge i dess ställe. Pappan avskyr trollungen, medan mamman ändå försöker vara snäll även mot detta odjur. När pojken långt senare kommer tillbaka berättar han att allt som gjordes mot trollungen påverkade honom, både de goda och onda handlingarna.
Den svarta katten av Edgar Allen Poe ingår troligen i många lärares engelskundervisning och även om det är en läsvärd historia hade det funnits en poäng i att kombinera den här listan med verk på engelska. Novellen handlar om katten Pluto som först älskas av sin ägare och sedan dödas och blir inmurad i en vägg. Klassisk skräck och en bra novell.
Ett halvt ark papper av August Strindberg är en text som många unga redan får stifta bekantskap med under sin skoltid. Troligen för att den är kort och på ytan enkel. Det finns också mycket att samtala kring och texten inbjuder till samtal om hur man läser mellan raderna. Berättelsen om mannen som mist sin fru och sitt barn förmedlas genom en rad telefonnummer och det är helt klart snyggt.
Juan-les-Pins av Sandra Beijer handlar om tre vänner som är utsatta i skolan och som överlever genom att fantisera om språkresan de ska åka på under sommaren. Då ska allt bli annorlunda och de ska gå från att vara mobbade till att bli solbrända, populära och självklart bra på franska. En novell om en längtan bort från den brutala verkligheten.
Kyssen av Hjalmar Söderberg brukar jag använda i undervisningen för att samtala om inre monolog och hur lite som händer utåt jämfört med hur mycket som händer inom karaktärerna. Bra och passande för målgruppen.
Min son blir inte snickare av Karin Boye är också den en novell jag använt i undervisningen och det är lite tråkigt att flera av mina favoriter finns på listan för högstadiet. Den här novellen är nämligen perfekt att läsa på gymnasiet, kanske ännu mer på yrkesprogrammen men även på andra program. Berättelsen om pojken som inte får bli snickare för att hans pappa inte tycker att det är fint nog är helt klart läsvärd.
Svalor är idioter! av Ivar Lo-Johansson är en brutal berättelse om en grupp barn vars oskyldiga lekar tar en sadistisk vändning. Djuren runt husen beskrivs och barnen fascineras särskilt av svalorna. Dessa fåglar från Egypten som de vuxna säger är så intelligenta. Ledaren Johan övertygar de andra om att bygga falska svalbon och försöka lura fåglarna att bosätta sig i dem. En oskyldig lek slutar med en ganska stor mängd döda svalor. Några barn får dåligt samvete, men inte Johan.
Vänner av Ester Roxberg är en väldigt bra novell om två vänner som har väldigt olika förutsättningar och liv. När Ella följer med Kitty på semester inser hon att kompisens liv är ganska tufft. De reser till en camping där Kittys mammas kille finns och han är ingen trevlig figur. Det här är en intressant text om klass ur ett barns perspektiv. Jag har använt den på gymnasiet, men samlingen Korridorer som den ingår i vänder sig ju till högstadiet.
Gymnasiet
Arvsled av Annika Norlin handlar om ett barn som vill att mamman berättar om den pappa som inte finns närvarande. Det är mamman som är huvudperson och hon berättar om sitt liv som ensamstående mamma, men kanske ännu mer om sitt jobb i hemtjänsten. Ett jobb som även hennes mor hade i den barndomsstad hon flyttat tillbaka till. Arvsled återfinns i samlingen Jag ser allt du gör och är kanske inte den av novellerna i boken jag hade valt att läsa med elever. Jag har andra favoriter, även om den här är ganska fin också.
Det tredje ljuset av Claire Keegan är en långnovell eller kortroman om en flicka som äntligen hittar en trygg plats i livet när hon tillfälligt lämnar sin familj och får bo hos paret Kinsella. Hennes pappa kör henne dit då hennes mamma ska föda ännu ett barn och flickan är i vägen. Det här är en modern, irländsk klassiker som utspelar sig på 1980-talet, men beskrivningarna doftar 1800-tal. Jag tyckte mycket om texten när jag läste den och skulle absolut kunna tänka mig att den passar i undervisningen.
Dygdens lön av August Strindberg är en novell ur Giftas som beskriver ett äktenskap, men också en relation mellan en son och hans föräldrar. Fadern är helt klart mer intresserad av sin karriär än sin son. En son som blir ensam då mamman dör och det är tydligt att han hade behövt en kvinnlig person som uppfostrade honom vidare. Det här är en ganska intressant novell att analysera utifrån ett genusperspektiv och även klassperspektivet är centralt. Däremot är novellen för lång, lite seg och onödigt moraliserande.
Fettpärlan av Guy de Maupassant är också den en långnovell om en prostituerad som hamnar i samma vagn som rika människor som ser henne som mindre värd. Självklart räddar hon dem och maktbalansen förändras. Guy de Maupassant är helt klart en författare värd att inkludera i undervisningen. Jag brukar läsa Smycket med mina elever istället och den brukar fungera bra. Jag gillar budskapet i den som kanske är övertydligt, men lätt att diskutera.
Frisöndagen av Harry Martinsson är faktiskt en helt fruktansvärd novell. En mor som gör allt för sin familj blir lovad en frisöndag då hon ska få åka ut på landet ensam och slippa sköta alla hushållssysslor. Efter åtta år av tomma löften gör hon själv slag i saken och åker helt enkelt i väg utan att säga något. Väl på landet kan hon inte slappna av, utan får ångest och vill bara hem. Fötterna svullnar dessutom så mycket att hon knappt får på sig skorna. När hon kommer hem blir resten av familjen sura över att hon inte väntat tills de ordnat en frisöndag åt henne.
Heder av Jens Lapidus handlar om Adam som just släppts fri efter att ha avtjänat ett tio år långt fängelsestraff. Han blir hämtad av sin mammas nya man och reflekterar över allt han missat under tio år. Han träffar sin mamma som längtat efter honom, hans pappa som vårdas efter en stroke och senare också sin son som. nu är tolv år. Mamman till sonen är sedan länge sambo med en annan. Parallellt får vi läsa utdrag från rättegången och förstår att Adam tagit straffen som en av hans vänner borde fått.
I farmors hus av Stig Dagerman är en orgie i bildspråk och perfekt att läsa för att visa exempel på det. Det här är en kort berättelse om en pojke som befinner sig i sin farmors hus och letar efter tystnaden. Föremål runt honom blir levande och i fantasin förflyttas han in i en annan värld. Det här är en kort, välskriven och riktigt bra novell.
Kappan av Nikolaj Gogol är en av mina absoluta favoritklassiker. Ännu en långnovell eller kortroman om man så vill på 140 sidor. Den handlar om Akakij Akakijevich som är en ganska vanlig ämbetsman som satsar sina pengar på att köpa en ny kappa, en kappa som ger honom status. När han blir av med den förändras livet igen och efter sin död spökar han vidare och drar överrockar av folk.
Kommer hem och är snäll av Lars Ahlin handlar om ett par där mannen Sören kommer hem berusad (eller asfull) till sin fru och förväntar sig beröm för att han har med sig frukt till henne. Hon är inte imponerad, då han är många timmar sen och dessutom full. När han går vill hon dock att han ska stanna. Lars Ahlin är väl värd att finnas med på läslistan, men jag hade föredragit lyrik.
Om vintern i de stora skogarna av Dan Andersson är en mörk och ändå hoppingivande berättelse om den gamle mannen Yxsjö-Anders som ger sig ut i skogen en kall vinterdag, går vilse och gör upp en eld som ska hjälpa honom. När han väl hittar hem hinner han knappt genom dörren innan han dör. Han hittas med ett leende på läpparna då han dör nöjd. Jag har bara läst dikter av Dan Andersson innan och måste säga att jag gillar den här novellen.
Pyrrhusseger av Mathilda Malling (Stella Kleve) handlar om Märta Ulfklo, en ung kvinna som befinner sig på ett sanatorium i Schweiz. I väntan på döden tänker hon på de gånger hon tryckt undan starka sexuella känslor, sådana som läkaren hon träffade menar är en anledning till hennes sjukdom. Det här är en intressant text av en författare som är väl värd att lyfta. Jag brukar berätta om henne, men har inte använt någon text av henne tidigare.
Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger är på samma gång realistisk och absurd, nästan surrealistisk. En mamma som just kommit till det nya landet går och handlar mjölk med sina tre barn. Ett berättar-vi iakttar dem och verkar styra över dem. ”Vi tycker om att leka med mamma” inleds novellen och det repeteras under novellens gång. Vilka vi är och vad de menar med att leka förblir dock oklart. Det här är en svårtolkad novell och visserligen kan det vara intressant att läsa och diskutera den, men frågan är hur den landar.
Ur mörkret av Victoria Benedictsson är den enda novellen på listan som jag brukar använda i undervisningen. Det är en intressant novell om en äldre kvinna som ligger för döden och där berättar om sitt liv. Som liten uppfostrades hon som pojke av sin far och när hon började utvecklas i tonåren tog han avstånd för henne. Här funderas en hel del kring genus och identitet i en novell som känns väldigt mycket nyare än den är.