Bokgeografi 2024

Mitt mål är alltid att bredda min läsning geografiskt och de senaste åren har mitt mål varit att läsa böcker av författare från 26 länder och dessutom fler än två böcker från sex länder. Det lyckades jag med i år, men det var på håret. Målet kvarstår nästa år, med tillägget att jag vill läsa mindre svenskt och mer annat. Och annat får gärna betyda böcker från Afrika, Asien och Sydamerika. Av de totalt 134 böcker jag läste var de allra flesta på svenska, tack alla fantastiska översättare för det. Jag läste också nitton böcker på engelska och en på norska. Målet att läsa minst 10% på engelska uppfylldes alltså, men när det gäller böcker på danska och norska har jag en bra bit kvar. Ett rimligt mål är att läsa på båda språken 2025.

Böcker skrivna av svenska författare dominerar min läsning. Årets 57% kan jämföras med 55% 2023, 64% 2022 och 61% 2021. En hyfsad fördelning jämförelsevis, men den kan bli jämnare. På andra plats kommer Storbritannien med 9% vilket var fallet även 2023 (11%) och 2021 (10%) med tvåan 2022 var USA med 8%. USA kom tre 2024 på samma andel och tvåa även 2023 (9%) och 2021 (9%). De är topp tre varje år.

Därefter brukar det variera. Fjärdeplatsen 2024 gick till Irland liksom 2022, 2023 var det istället Norge som knep den, 2021 hette fyran istället Finland. I år fanns Finland inte ens med bland länderna som jag läste två böcker ifrån, vilket var ganska oväntat. Att jag läst minst två böcker från hela nio länder är samma som förra året och det är en bra utveckling. Bland de övriga länderna finns förutom Finland, Bulgarien, Chile, Grönland, Island, Kanada, Kina, Marocko, Mexiko, Nederländerna, Pakistan, Palestina, Spanien, Sri Lanka, Sydkorea, Tyskland och Zimbabwe.

Jag läste faktiskt en bok från Sydamerika och hade jag valt att istället räkna Latinamerika hade det blivit två. Nu återfinns Mexiko istället i Nordamerika. Annars ser det ut ungefär som det brukar om än med något fler titlar från Asien och något färre från Afrika. Här finns helt klart utvecklingspotential, även om jag inte kommer att sätta något konkret utmaningsmål gällande fördelningen mellan världsdelarna. Egentligen är nog min läsning ganska bred jämförelsevis, men det är ju inte så att jag tävlar mot någon annan, utan jag utmanar mig själv.

Fördelningen säger dessutom ingenting om vad det är för böcker som blir lästa eller ens om hur ovanliga litteraturländerna är. Under 2024 läste jag till exempel böcker från Bulgarien och Grönland för första gången, men då de klumpas ihop med väldigt mycket vanligare länder i Europa syns det ju inte alls. Det var också första gången jag läste en bok av en författare från Sri Lanka, som är ett för mig mycket ovanligare litteraturland än Japan och Sydkorea som jag oftare läser. böcker ifrån.

Dags för nästa läsår och förhoppningsvis hittar jag några helt nya litteraturländer även 2025. Jag ska helt klart göra mitt bästa.

Bokgeografi 2024

En reaktion på “Bokgeografi 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.