Tidigare idag presenterades Women’s Prize for Fictions långa lista bestående av 16 titlar. Alla skrivna av kvinnor självklart och andra krav för att nomineras är att boken är skriven på engelska och publicerad i Storbritannien under det senaste året. Priset delas i år ut för trettionde året och jag brukar alltid hitta bra böcker både på nomineringslistorna. Förra årets vinnare Brotherless night var dessutom en av förra årets bästa böcker.
Följande titlar återfinns på 2025 års långa lista:
Good Girl av Aria Aber (Bloomsbury Publishing) utspelar sig i Berlin och vi får följa nittonåriga Nila som hittar en ny värld där technomusik skapar en gemenskap som skiljer sig från den hon vuxit upp i. Mötet med en amerikansk författare förändrar hennes liv ytterligare. Aber är född och uppvuxen i Tyskland och Good girl är hennes debutroman. Kommer på svenska i augusti.
The Ministry of Time av Kaliane Bradley (Sceptre, Hodder & Stoughton, Hachette) låter som en väldigt märklig bok där tidsresor är centrala. Den utspelar sig i en nära framtid där vi får följa en politisk tjänsteman som ansvarar för en tidsresenär kallad 1847. Bradley är bosatt i Storbritannien och är av kambodjansk-engelskt ursprung. Hon har tidigare publicerat noveller, men romandebuterar med The Ministry of Time. Ministeriet för tid kom på svenska i höstas i översättning av Sofi Rydell.
Somewhere Else av Jenni Daiches (Scotland Street Press) handlar om Rosa Roshkin vars hela familj mördas i en pogrom när hon är fem år gammal. Boken beskrivs som en generationsroman som spänner över större delen av 1900-talet, genom två världskrig fram till Berlinmurens fall. Daiches är född i USA, men bosatt i Skottland sedan 1971.
Amma av Saraid de Silva (Weatherglass Books) är en berättelse som startar i Singapore 1951 då tioåriga Josephina dödar en person som misshandlat henne. Den handlar både om henne, hennes dotter och dotterdotter och tar oss med till Sri Lanka, Nya Zeeland, Australien och London. Saraid de Silva har rötter i Sri Lanka, men är bosatt på Nya Zeeland. Amma är hennes debutroman.
Crooked Seeds av Karen Jennings (Holland House Books) utspelar sig i Sydafrika där vi får följa 53-åriga Deidre som lever i ett Kapstaden drabbat av torka. Vi får en förklaring till varför hon blivit den hon är genom tillbakablickar och genom att polisen tar med henne till huset där hon växte upp, där det nu hänt något hemskt. Jennings bor själv i Sydafrika och har tilldelats en rad priser för sina tidigare böcker.
All Fours av Miranda July (Canongate Books) handlar om en kvinna i 40-årsåldern som bestämmer sig för att lämna man och barn för att köra genom USA från LA till New York. Redan efter en halvtimme avbryter hon bilfärden, men inte resan. Istället stannar hon på ett motell och inleder en helt annan resa. July är författare, filmskapare och konstnär, bosatt i Los Angeles. Kommer på svenska i juni.
The Dream Hotel av Laila Lalami (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing) låter som en märklig historia om en kvinna som blir stoppad på flygplatsen när hon är på väg hem. Anledningen är att vakterna fått veta att hon i sina drömmar uttalat en önskan om att skada sin man. För att förhindra detta tas hon till ett center för att övervakas i 21 dagar, tillsammans med andra som drömt något opassande. Lalami föddes i Marocko, men bor nu i USA.
The Persians av Sanam Mahloudji (4th Estate, HarperCollins) följer kvinnorna i familjen Valiat från 1940-talets Iran till 2000-talets USA. I Iran hade de hög status, men så är inte fallet i det nya hemlandet. Mahloudji flydde från Iran efter revolutionen och bor nu i London. Jag är väldigt fascinerad av Irans historia och kommer att prioritera den här boken.
Dream Count av Chimamanda Ngozi Adichie (4th Estate, HarperCollins) är en av årets mest efterlängtade böcker för min del och har just landat i min Kindle. Den handlar om Chiamaka, en nigeriansk resereporter som bor i USA, men också om tre av hennes vänner. Gemensamt för dem är att deras liv inte riktigt blev som de tänkt sig. Boken beskrivs som fyra romaner i en och jag hoppas att det är positivt. Kommer på svenska senare i mars.
Nesting av Roisín O’Donnell (Scribner, Simon & Schuster) utspelar sig i Dublin där huvudpersonen Ciara en dag bestämmer sig för att ta sina två barn och fly från sin man, deras pappa. Att lämna är förhållandevis enkelt, men att bygga ett nytt liv visar sig vara väldigt mycket svårare. O’Donnell har tidigare gett ut noveller, men Nesting är hennes debutroman.
A Little Trickerie av Rosanna Pike (Fig Tree, Penguin General, Penguin Random House) tar oss med till ett medeltida England där huvudpersonen Tibb lever som nomad och aldrig haft tak över huvudet. Pike ger oss en ovanlig bild av Tudortiden med karaktärer som sällan får ta plats. Det här är hennes debutroman.
Birding av Rose Ruane (Corsair, Little, Brown Book Group, Hachette) handlar om två kvinnor som oväntat möts. Lydia var tonårsidol under 90-talet och 30 år senare inser hon att allt hon var med om inte var okej. När #metoo briserar dyker en gammal bekant upp och vill be om ursäkt. Joyce är en medelålders kvinna som bor med sin åldrade mor, en kvinna som helt styr hennes liv. De möts i en avsomnad kuststad och låter som två karaktärer jag skulle vilja lära känna.
The Artist av Lucy Steeds (John Murray, John Murray Press, Hachette) utspelar sig i Provence 1920 där vi får träffa Ettie och Joseph under en sommar. Mellan dem står den kände konstnären Edouard Tartuffe, Etties äldre släkting som Joseph ska intervjua. The Artist är Steeds debutroman och den påbörjades när författaren bodde i Frankrike.
Tell Me Everything av Elizabeth Strout (Viking, Penguin General, Penguin Random House) utspelar sig i samma universum som flera andra av författarens böcker. Vi får till exempel träffa såväl Olive Kitteridge och Lucy Barton. Hög tid för mig att läsa något av henne alltså, men frågan är om det går att börja med den här.
The Safekeep av Yael van der Wouden (Viking, Penguin General, Penguin Random House) nådde Bookerprisets korta lista förra året och min tanke var att läsa den redan då. Boken utspelar sig i början av 1960-talet och vi får följa Isabel under en sommar då hennes isolerade liv i moderns lantställe förändras då hennes bror tar dit sin flickvän Eva. The Safekeep är författarens debutroman.
Fundamentally av Nussaibah Younis (Weidenfeld & Nicolson, Orion Publishing Group, Hachette) handlar om Nadia som efter att ha dumpats av sin flickvän tar ett FN-uppdrag i Irak. Bokens andra huvudperson är Sara som anslöt till ISIS som 15-åring. De möts och det visar sig att de har mer gemensamt än man kan tro. Younis har föräldrar från Irak och Pakistan, har arbetat med program för att avradikalisera kvinnor knutna till ISIS.
Många romandebuter bland de nominerade böckerna, vilket betyder att det är få kända namn bland de nominerade författarna. Spontant känns några nominerade lite för märkliga för min smak och andra för tunga och svarta. Jag lockas dock av böckerna av Sanam Mahloudji, Chimamanda Ngozi Adichie, Rose Ruane och Nussaibah Younis. Den korta listan presenteras 2 april och förhoppningsvis har jag läst i alla fall någon av de nominerade då.
Oj, säkert en jättebra boklista med diverse pärlor men nu blev jag lite stressad … hinner naturligtvis inte läsa … men ambitiöst av dig att dela med dig av listan! Kände inte igen ett enda författarnamn dock.
Helt omöjligt självklart. Inte lika många som vanligt som lockade heller, kanske tur!
[…] Läs hela inlägget av Enligt O här –> Women’s Prize for Fiction Long list 2025 […]
Böckerna av Aria Aber, Kaliane Bradley, Miranda July & Chimamanda Ngozi Adichie är översatta till svenska
Tack! Hann inte kolla det igår.
Tre är på väg i alla fall, men Bradleys bok kom i höstas. Strouts borde översättas också, men det är en annan av hennes böcker som väntas senare i vår.