Fler bra böcker för barn och unga

Jag har satt samman en lista med bra och aktuella böcker som jag och i många fall även mina elever har läst och gillat. Du hittar den här. På den här listan finns böcker som jag tyckte väldigt mycket om, men som det var ett tag sedan jag läste och/eller använde i skolan. De kan alltså behöva en genomläsning av er som använder den, för att säkerställa att de fortfarande känns aktuella. Å andra sidan tycker jag alltid att man som lärare ska läsa de böcker som ska användas i undervisningen med ”elevögon” för att säkerställa att rätt bok når rätt elever.

Gemensamt för böckerna på den här listan är alltså att de är bra, men inte helt purfärska. Utgivningsåret står inom parentes.

De tysta stegen bakom av Jonna Björnstjerna (2015)

En klassisk skräckis där huvudpersonen och hennes familj flyttar till ett gammalt hus där det verkar spöka. Det som gör De tysta stegen bakom så speciell är alla funderingar kring identitet.

Passar troligen bäst i år 5-6, eller tidigare som högläsningsbok

 

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn (2012)

Skuggan i väggen är i första hand en läskig historia om ett hus där det spökar, men den handlar också om hur det är att flytta mycket och om vänskapen mellan en mycket ung och en mycket gammal person. En spännande bok som också har djup är en bra kombo.

Passar troligen i bäst i år 5-6

 

Lite ihop av Johanna Lindbäck (2013)

Lite ihop är en ganska klassisk bok om vänskap i sexan. Hur olika ungdomar i den åldern kan vara och vad det betyder för deras vänskap. Boken har både en tjej och en kille som huvudperson och det går att samtala mycket om identitet och vikten av att vara sig själv. Fortsättningen heter Kanske ihop.

Passar troligen bäst i år 5-6

 

Stanna kvar och ge dig av av John Boyne (2015)

John Boyne är kanske mest känd för Pojken i randig pyjamas om andra världskriget, men den här boken om första världskriget är minst lika läsvärd. Visserligen är huvudpersonen Alfie bara fem år då berättelsen inleds, men han hinner bli äldre under bokens gång. Vi får veta en del av kriget, men kanske mest om dess påverkan på människor.

Passar troligen bäst i år 6-7.

 

Undret av R. J. Palacio (2013)

Undret passar de lite yngre eleverna bäst tror jag. Den handlar om mobbning och om en mycket annorlunda pojke. Lite amerikanskt och rosenrött ibland, men jag tror att den kan väcka många intressanta tankar. Det finns en kampanj kring boken på twitter som heter #väljavarasnäll och det är också vad boken handlar om, att man faktiskt kan välja hur man vill vara mot andra.

Passar troligen bäst i år 6-7

På engelska heter boken Wonder och på originalspråk kan den funka även i år 8.

 

Glasbarnen av Kristina Ohlsson (2013)

Kristina Ohlsson har hittills gett ut tre böcker om Aladdin, Bille och Simona, för åldersgruppen 9-12 år. De hänger ihop i och med att de handlar om samma personer, men går också att läsa fristående. I bok två får du veta lite om första delen Glasbarnen, så ska du läsa den är det bäst att göra det först. Historien i Silverpojken är dock mer angelägen att läsa om. Frågor om flyktingar och ekonomiska bekymmer ger tyngd åt berättelsen och spökhistorien är riktigt läskigt. Tredje boken Stenänglar har just kommit ut.

Passar troligen bäst i år 5-6, kanske också i år 7.

 

En sekund i taget av Sofia Nordin (2013)

En sekund i taget är en dystopi där alla människor utom huvudpersonen dött i en mystisk sjukdom. Huvudpersonen Hedvig ser sin familj dö och lämnar dem sedan. Hon förflyttar sig genom en död stad och försöker hitta ett liv på en övergiven bondgård.

Vad är egentligen viktigt i livet och hur skulle eleverna klara en sådan här katastrof? Det finns mycket att diskutera.

Passar troligen bäst i år 7-9

Fortsättningen heter Spring så fort du kantredje delen Som om jag vore fantastisk och fjärde delen Om du såg mig nu. 

 

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie (2007)

Berättelsen om Junior, som är 14 år och bor i Spokane-reservatet är både annorlunda, spännande och inte minst rolig. Vi får träffa en annorlunda huvudperson, som verkligen sticker ut när han börjar i skolan utanför reservatet. Boken har fantastiska illustrationer gjorda av Ellen Fornay.

Passar troligen bäst i år 7-9

 

Gul utanpå av Patrik Lundberg (2013)

Gul utanpå är inte en skönlitterär bok, utan den handlar om hur författaren reser till det land han adopterats från en gång. Mycket intressant om identitet och arv kontra miljö. Som så många andra ungdomsböcker handlar Gul utanpå mycket om identitet och att finna sig själv.

Passar troligen bäst i år 7-9

 

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Miller och Zack Stentz (2012)

En bok som handlar om pojken med samma namn, en fjortonåring med Aspergers syndrom. Vi får verkligen komma in i hans huvud och får veta hur han tänker. Mycket spännande. Det här är dock inte bara en bok om hur Colin är, utan också en spännande detektivhistoria. En elev på Colins skola anklagas för att ha tagit med en pistol till matsalen, men Colin vet att polisen tagit fel person.

En underhållande och spännande bok med allvarlig underton som jag tror passar bäst för år 7-8.

 

Som eld av Sara Lövestam (2015)

Handlar om Lollo och Anna, som blir förälskade i varandra trots att de är väldigt olika. En fin bok om kärlek och klass.

Passar troligen bäst i år 7-9.

 

Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet av Sonya Sones (2010)

Lyrikromaner om två personer som älskar varandra, men inte borde blivit ett par. Sophie är cool, Murphy är en tönt. I high school är det inte enkelt att vara ett par då. De tillbringar en sommar ihop och när hösten kommer hoppas han att hon ska våga stå för deras kärlek och det gör hon.

Fantastiska böcker om att våga vara sig själv och ett ypperligt tillfälle att få in lyriken i undervisningen. Passar i år 8-9.

Jag har också läst på engelska och då heter de What my mother doesn’t know och What my girlfriend doesn’t know. Passar troligen för år 8-9.

 

Personer du kanske känner av Jay Asher & Carolyn Mackler (2012)

Personer du kanske känner handlar om en tjej och en kille som av på 90-talet hamnar i framtidens Facebook. Flera av mina elever förra året läste och gillade. Vi pratade om sociala medier och hur de påverkar vårt liv. Viktiga frågor kan diskuteras utifrån en mycket lättsam bok, återigen en bra kombo.

Passar troligen bäst i år 7-9. Kanske också i Svenska 1 om eleverna inte är så vana läsare.

 

Gul utanpå av Patrik Lundberg (2013)

Gul utanpå är inte en skönlitterär bok, utan den handlar om hur författaren reser till det land han adopterats från en gång. Mycket intressant om identitet och arv kontra miljö. Som så många andra ungdomsböcker handlar Gul utanpå mycket om identitet och att finna sig själv.

Passar troligen bäst i år 7-9

 

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson (2016)

En roman om ett brott som belönades med Spårhunden 2016. Vi träffar Vega, som vet att hennes bror är inblandad i något hemskt. När polisen knackar på dörren blir hon inblandad.

En spännande bok, men också en bok om lojalitet och livet i ett litet samhälle.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller möjligen i Svenska 1.

 

Eleanor & Park av Rainbow Rowell (2013)

Ännu en bok om en udda person, som är utanför i skolan, men Eleanor & Park liknar ändå ingen annan bok jag läst. Två ungdomar börjar sitta bredvid varandra på bussen och snart växer en vänskap fram, som verkar utveckla sig till kärlek. Musik och serier spelar stor roll för handlingen och det här är en av de mest gripande och annorlunda kärlekshistorier jag läst.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

 

När hundarna kommer, Jessica Schiefauer (2015)

En stark bok om Isak och Ester som är ihop, men i Isaks ögon inget självklart par längre. Precis när han tänker göra slut drabbas hans familj av en tragedi, då brodern Anton deltar i en misshandel som leder till att offret dör. Istället blir Isak och Ester mer beroende av varandra än någonsin.

En stark och viktig bok. Passar troligen bäst i år 8-9 eller i Svenska 1.

 

Pojkarna av Jessica Schiefauer (2011)

I Pojkarna hittar några flickor en blomma som förvandlar dem till pojkar. Ett spännande experiment som troligen leder till diskussioner bland eleverna. Själv reagerade jag på att killarna skildras ganska stereotypt. Mycket intressant bok trots detta.

Passar troligen bäst i år 8-9, eller kanske i Svenska 1-2.

 

No och jag av Delphine de Vigan (2009)

No och jag handlar om en annorlunda flicka som gör ett annorlunda skolprojekt. Hon intervjuar uteliggaren No och tillsammans med en äldre killkompis försöker de ge henne ett bättre liv. Den är inte helt purfärsk, men bör hålla trots att den kom ut på svenska 2008. Det finns mycket att diskutera både gällande politik, fördelning och det egna samvetet.

Det här är ingen egentlig ungdomsbok, men bör funka i år 9 och även i Svenska 1-2.

 

Jag, En av David Levithan (2012)

Jag, En är en riktigt intressant bok om En som vaknar upp i en ny kropp varje dag. Hen är varken kvinna eller man, utan bara en personlighet som behöver andra för att leva. Otroligt intressant bok som ifrågasätter könsroller, men som också bjuder på många skratt och en fantastisk kärlekshistoria.

Passar troligen bäst i år 8-9, eller i Svenska 1-3.

På engelska heter den Everyday och passar troligen bäst i år 9 eller Engelska 5.

Pojkarna och Jag, En kan också med fördel samläsas. I båda böckerna leks det med könsroller och det finns mycket intressant att diskutera.

 

Förr eller senare exploderar jag av John Green (2013)

En fantastisk bok om två ungdomar som träffas i en supportgrupp för cancerdrabbade. Det skulle kunna vara en riktigt svart eländesskildring, då bokens huvudpersoner alla lider av cancer eller i alla fall har gjort det. Ungdomar som är sjuka och väntar på döden är knappast muntra bekantskaper kan man tro. Och så fel man tror då. Det svarta finns med, men tar (nästan) aldrig över. Mötet med Hazel och Augustus är fantastiskt och det finns mycket att prata om gällande liv och död. Filmen kommer under 2014.

Passar troligen bäst för år 9 eller i Svenska 1-2.

Jag läste den på engelska och då heter den The Fault in our stars. Går säkert att läsa med duktiga nior eller i Engelska 5.

 

Wallflower av Stephen Chbosky (2000)

Wallflower kanske många elever har sett som film, men den är värd att läsa också. Den handlar om Charlie, en lite udda kille vars bästa vän just har dött. Nu är han väldigt, väldigt ensam. Boken består av brev skrivna till en vän.

Passar troligen bäst för år 8-9 eller möjligen Svenska 1, på engelska även för Engelska 5. Boken har också filmatiserats och blivit en mycket bra film, som följer boken, men faktiskt också lyckas ge den en annan dimension.

 

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo (2010)

En bok om att bli kär i sin bästa vän, men inte våga berätta det för att inte riskera vänskapen. Som vanligt välskrivet och relevant av Bjärbo.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

 

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz (2012)

Aristoteles och Dante träffas en sommar vid poolen och blir vänner. Två ganska udda killar, men tillräckligt lika för att finna varandra. När Dante vill mer än att vara vänner blir det komplicerat, men de lyckas ändå förbli vänner. Boken utspelar sig på 80-talet i USA och huvudpersonerna har rötter i Mexico.

Passar troligen bäst för år 9 eller i Svenska 1-2.

 

Jag ger dig solen av Jandy Nelson (2014)

En berättelse där tvillingarna Noah och Jude, men mest Noah, berättar om hur livet förändras efter en tragedi. En väldigt bra och välskriven bok, som kräver sin läsare. 

Passar troligen bäst för år 9 eller i Svenska 1-2.

 

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeldt (2015)

Johanna har adhd och medicineras för att bli av med den galna cirkusen som annars befinner sig i hennes huvud. Problemet är att hennes föräldrar inte drar in tillräckligt med pengar och därför kommer medicinen snart att ta slut. Johanna beslutar sig för att få tag på pengarna själv, men sättet hon gör det på är kanske inte det smartaste.

Det här är en fartfylld historia, som innehåller en del kärlek, men kanske mest ganska våldsam action. Jag tror den är för svår för de flesta på högstadiet, men kan funka bra på gymnasiet.

 

Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik (2013)

Lovis och Alex börjar första året på gymnasiet och blir genast goda vänner. De möts genom ett delat musikintresse och en viss trasighet. När Lovis blir starkare, lever Alex mer och mer destruktivt. Ämnen som kärlek, vänskap och sexualitet avhandlas i en naken och ärlig bok.

Passar i Svenska 1-2.

 

Antiloper av Ester Roxberg (2014)

Antiloper handlar om trasiga ungdomar i gymnasieåldern. Astrid och Ellen har varit vänner under hela gymnasietiden och nu är det bara några månader kvar till studenten och det stundande vuxenlivet. De är så olika som två människor kan vara och nu blir det mer tydligt än innan att de drar åt olika håll.

Det här är en ganska hemsk bok, med en väldigt svart underton. Passar i Svenska 2-3 och läses med fördel i grupp, med tydliga diskussionstillfällen.

 

En tid för mirakel av Karen Walker Thompson (2012)

Är en dystopi och är inte heller en ungdomsbok. Jorden går absolut inte under med dunder och brak, istället blir dygnen långsamt, långsamt längre och snart uppkommer en konflikt mellan de som följer klockan och de som följer ljuset. En mycket bra och intressant bok.

Passar troligen bäst i år 9 om eleverna är duktiga läsare, men ännu hellre i Svenska 1-2.

På engelska även i Engelska 5 om eleverna är duktiga, eller i engelska 6.

 

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein (2012)

I Kodnamn Verity skildras andra världskriget ur ett annorlunda perspektiv. Huvudpersonerna är två unga brittiska kvinnor, en piot och en spion, som kraschar i Frankrike. Ett bra komplement till alla andra skildringar av kriget.

Passar troligen bäst i år 9 om eleverna är vana läsare, eller i Svenska 1-2.

 

Komma och gå av Taiye Selasi (2013)

Komma och gå är ingen ungdomsbok, men en bok om fyra (nästan) vuxna syskon, som reser från USA till faderns hemland Ghana för att gå på hans begravningen. Ingen av dem har träffat sin far på många år, men trots detta spelar han självklart en stor roll i deras liv, både innan och efter han övergav dem. Det här är en bok om syskonskap, föräldrar som sviker och de som väljer att stanna kvar och kämpa, samt det svåra i att leva mellan två länder. Otroligt bra och stark, med ett helt fantastiskt språk.

Passar i Svenska 2-3 eller Engelska 6-7.

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen