Ganska ofta lyfts killars läsning och läsförmåga som mer bristfällig och mer bekymmersam än tjejernas. Då brukar det också påpekas att ungdomsböcker skrivs av kvinnor för tjejer och även om det är ett vanligt scenario tycker jag att det är en förenkling. Däremot tror jag att många av de böcker som lockar killar inte är sådana böcker som lärare väljer att läsa i skolan. Det kan handla om att genren är “fel” eller att böckerna anses hålla låg kvalitet. Också det stämmer i vissa fall, men jag skulle säga att det också är en förenkling. Många av mina elever gillar t.ex. fantasy och dystopier och genren är viktigare för dem än huvudpersonens kön.
Det är ändå lite klurigt att hitta bra böcker om killar, speciellt sådana som handlar om ”vanliga” killar som dessutom är skrivna av en man. Enligt en sammanställning av barnboksinstitutets Bokprovning 2018 var det endast 26% av ungdomsböckerna som gavs ut under året skrivna av män. Fördelningen är lite bättre för svenska författare (34% och 66%) än de översatta (22% och 78%).
När det gäller huvudpersoner är fördelningen väldigt jämn i bilderböcker, kapitelböcker och mellanårsböcker, men sedan händer något och när det handlar om ungdomsböcker är det precis dubbelt så många böcker som handlar om tjejer än om killar (84 böcker mot 42 böcker). Nu kanske vi inte ska stirra oss blinda på just kön, då det finns en massa andra parametrar som avgör huruvida en huvudperson går att identifiera sig med eller inte, men det är ändå önskvärt att fördelningen blir jämnare.
Här finns böcker för ungdomar som har personer som definierar sig som killar i (i alla fall en av) huvudrollerna. De är i olika genrer och för olika åldrar. Däremot påverkas listan självklart av de böcker jag väljer att läsa, men jag har också tagit hjälp av mina söner som snart slutar sexan och sjuan. Fokus ligger trots allt på böcker som passar högstadiet och gymnasiet. Jag har försökt ordna dem så att de böcker som kommer först passar de yngsta och de senare de lite äldre. Totalt finns fler än 30 böcker på listan och min plan är att uppdatera listan så snart jag läser en bok som jag tycker passar här.
Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld
Berättelsen om elvaårige Måns är på samma gång väldigt vanlig och väldigt ovanlig. Den handlar om en kille gillar att åka skateboard och som tillbringar en sommar i Malmö. Det är bara det att Måns är född med snippa och det har i alla fall hans pappa svårt att acceptera.
Undret av R. J. Palacio
En bok som jag tror passar bäst för år 6-7 eller ännu tidigare som högläsningsbok. Den handlar om mobbning och om en mycket annorlunda pojke. Lite amerikanskt och rosenrött ibland, men jag tror att den kan väcka många intressanta tankar.
Jan Svensson av Johanna Lindbäck
Jan Svensson är en ganska vanlig tonårskille, men med ett liv som många skulle se som ovanligt. Han bor nämligen med sin pappa och hans nya man. Som nyinflyttad i Luleå behöver han skaffa nya vänner och försöka passa in i en ny klass.
Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
Det är skolavslutning och tre killar genomför ett rån. De krockar med flyktbilen och en av dem skadas svårt. När de snor en ny bil inser de försent att det sitter en liten flicka i baksätet. En bok som är lättläst utan att vara banal.
Min bror monstret av Mårten Sandén
Huvudpersonen Benjamin är lillebror som efter att fadern försvunnit måste ta hand om sin storebror. Storebror är stor och stark, vilket har gett honom smeknamnet Monstet, men han klarar sig definitivt inte själv.
Böcker av Rick Riordan
Percy Jackson är halvgud och huvudperson i Rick Riordans serie som inleds med Född till hjälte. Här står de grekiska gudarna i centrum. I serien Olympens hjältar är det istället de romerska gudarna som porträtteras och i serien om Magnus Chase de nordiska.
Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström
Huvudpersonen Kevin bor i östra Göteborg med sin familj och får ofta ta ett stort ansvar för sin bror Charlie. När föräldrarna åker bort ska Kevin passa sin bror, men ett besök på Liseberg med sina nya gymnasiekompisar lockar väldigt mycket.
Som om jag frågat av Johanna Lindbäck
Huvudpersonen John har just börjat nian och hans liv har förändrats mycket. Bästa vännen Lukas har blivit kär i barndomsvänner Saga och dessutom har hans pappa flyttat ut.
Säg nåt då av Ida Ömalm Ronvall
Adrian ska just börja nian och han längtar bara tills grundskolan är över. Ännu värre blir skolan när hans enda vän säger upp bekantskapen med honom. Istället för att sitta ensam på höstlovet bestämmer han sig för att hälsa på sin morfar.
Legend av Marie Lu
Första boken i en trilogi om Day och hans liv. I samhället han lever i får alla tioåringar göra ett prov som bestämmer hur deras fortsatta liv ska se ut.
Half bad — Ondskans son av Sally Green
En riktigt bok om Nathan som på ytan är en ganska vanlig grabb, men egentligen är häxa. Han är dessutom till hälften vit häxa och till hälften svart häxa, vilket gör att många är ute efter honom.
Inte din bror av Malin Stehn
Abbe är en ganska vanlig kille, men han är ensam och de kompisar han får är egentligen inte sådana han vill umgås med. De är till exempel ganska rasistiska och det blir märkligt när Abbes familj tar hand om Hossain från Afghanistan.
Huset mittemot av Alex Haridi
Mitt emot Joel finns det så kallade Ödehuset, där tonåringen Jonathan bodde för många år sedan, innan han tog livet av sig. Det visar sig att huset inte alls är tomt och Joel börjar besöka den som bor där.
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie
Berättelsen om Junior, som är 14 år och bor i Spokane-reservatet är både annorlunda, spännande och inte minst rolig. Vi får träffa en annorlunda huvudperson, som verkligen sticker ut när han börjar i skolan utanför reservatet. Boken har fantastiska illustrationer gjorda av Ellen Fornay.
En stark nolla av Sara Lövestam
En fin bok om Texas som försöker få kontakt med sin drömkilla André genom ett fejkat konto på Instagram. Problemet är att han definitivt inte är sig själv, utan snor bilder av en tjej som heter Hilma.
Personer du kanske känner av Jay Asher & Carolyn Mackler
Den här boken handlar om Josh och Emma som hittar Facebook många år innan det finns och inser att de både kan se in i och påverka framtiden. Lättläst, men med mycket att diskutera.
Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn
Första delen i en triologi om Emanuel Kent som inledningsvis går i nian och i senare böcker går på gymnasiet. En rolig men också välskriven bok om att våga vara sig själv, trots att det inte alltid är så lätt.
Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall
Handlar om Vincent som spelar hockey och lever i en värld där det inte alls ger status. De som får bäst träningstider och som står i fokus är istället tjejerna som tränar konståkning. En bok som leker med makt och könsroller.
Väntar tills natten kommer av Christoffer Holst
En mysrysig spökhistoria om Lukas och Sam som varit ihop ett tag och nu äntligen ska göra ett avbrott i sitt distansförhållande och bo ihop en hyrd stuga under sommar. En stuga där det börjar hända märkliga saker.
Kartor för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck
Rasmus och Julia turas om att berätta om en stugsemester på en ö under ett sommarlov som är precis som vanligt, men ändå helt annorlunda. En bra bok som bland annat tar upp hur det känns att inte kunna göra allt som kompisar gör för att familjens ekonomin inte tillåter.
Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland
En berättelse om Harry som äntligen fått det eftertraktade uppdraget som chefredaktör för skoltidningen. Den nya och väldigt udda tjejen Grace blir också en del av redaktionen och hon är inte direkt lätt att samarbeta med. Någonting med Grace, kanske hennes vresiga personlighet eller käppen hon behöver för att gå, gör ändå att Harry blir nyfiken.
Planeten Frank av David Yoon
En fin bok om Frank, vars ursprung begränsar honom. Hans föräldrar vill mer än allt annat att han ska träffa en flicka med sydkoreanska rötter, men Frank vill något helt annat.
De afghanska sönerna av Elin Persson
I den här angelägna boken får vi följa tre killar som bor på ett HVB-hem och Rebecka som arbetar där. En aktuell bok om en grupp som sällan får vara individer.
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
En bok som ni alla säkert känner till, men jag vill ändå ha med den på listan eftersom Isak är en väldigt intressant person att läsa om. Det finns en anledning till att boken tilldelades Augustpriset.
Jack av Christina Lindström
En bok om Jack som försöker bli en bättre människa, men inte kan fly ifrån sitt förflutna. Här finns mycket att diskutera kring identitet och hur svårt det kan vara att leva det liv man vill.
Planeten Frank av David Yoon
En bok om Frank Li Frank Li vars föräldrar håller väldigt hårt på tradioner från hemlandet Sydkorea. Han lever i det han kallar Limbo, en slags parallell värld som sydkoreanska föräldrar skapar åt sina barn för att de inte ska bli för amerikaniserade. Det spelar ingen roll att barnen är födda i USA. Det är deras skyldighet att föra det sydkoreanska arvet vidare.
Eleanor & Park av Rainbow Rowell
En berättelse om två udda personer som träffas på skolbussen. De två huvudpersonerna turas om att berätta om sitt liv och hur viktiga de till slut blir för varandra.
Vända världen rätt av Jennifer Niven
Det här är berättelsen om Jack, som tillhör de coolaste av de coola och Libby som definitivt inte gör det. Jack gör allt för att dölja att han lider av sjukdomen prosopagnosi (ansiktsblindhet) medan Libby är mer än nöjd om ingen ser henne alls.
Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz
Aristoteles och Dante träffas en sommar vid poolen och blir vänner. Två ganska udda killar, men tillräckligt lika för att finna varandra. När Dante vill mer än att vara vänner blir det komplicerat, men de lyckas ändå förbli vänner.
Wallflower av Stephen Chbosky
Huvudpersonen Charlie är en lite udda kille vars bästa vän just har dött. Nu är han väldigt, väldigt ensam. Boken består av brev skrivna till en hemlig vän där Charlie berättar om sitt liv.
Moonrise av Sarah Crossan
En fantastisk bok skriver på prosalyrik om Joe vars äldre bror Ed väntar på att bli avrättad. Mycket känslor och mycket tankar om identitet och skuld. Tyvärr finns den inte översatt till svenska ännu.
Idag är allt av Nicola Yoon
En bok utspelar sig under en enda dag då Natasha och Daniel möts. Hon är på väg till Migrationsverket (eller den amerikanska motsvarigheten) för att försöka förhindra att hon och hennes familj utvisas. Han ska på en viktig collegeintervju.
Bli kvar av Maja Hjertzell
En kortroman om Lucas som väljer att stanna kvar i sin lilla hemort som alla andra vill lämna. Värst är det kanske att den han är förälskad i är på väg till Göteborg för att studera.
Jag ger dig solen av Jandy Nelson
En berättelse där tvillingarna Noah och Jude, men mest Noah, berättar om hur livet förändras efter en tragedi. En väldigt bra och välskriven bok, som kräver sin läsare.
Du, bara av Anna Ahlund
En berättelse om John som är ensam hemma med sin syster under sommaren. Sommaren som de båda förälskar sig i Frank.
Slutet av Mats Strandberg
Om ungefär fyra veckor kommer jorden att gå under och vi får följa några ungdomar och deras familjer under de sista veckorna av världen som vi känner den. En tjock, men lättläst bok, vars innehåll kan leda till många, intressanta samtal.
Breathe av Sara Crossan
En mycket välskriven dystopi om tre ungdomar i en framtida värld där syret är ransonerat. Tyvärr finns det inte översatt ännu.
Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson
Kung B och Queen O är ett osannolikt, men inte desto mindre perfekt, kärlekspar. De lever utanför samhället, men försöker göra det mesta av livet. Det här är en bok som kändes som ett knytnävsslag i magen. Så vacker och så sorglig.
Pojken som följer sin skugga av Kedir Meral
En bok som handlar om kurdiske Memo som börjar läsa till lärare på universitetet, träffar en svensk tjej och får uppleva hur kulturer krockar.
Down Under av Johan Ehn
Vi får följa med Jim på en resa till Nya Zeeland som visar sig bli både en yttre och en inre resa där han under vägen blir lite mer säker på vem han är och vem han vill vara.
Hästpojkarna av Johan Ehn
En berättelse i två tider om Anton som just tagit studenten och börjat jobba inom hemtjänsten och Alexander, en av hans brukare, som en gång var en ung cirkusartist.
Onanisterna av Patrik Lundberg
Räds inte titeln. Det här är en bra och angelägen bok om att våga vara sig själv. Huvudpersonen är kompis med killarna som var coola på högstadiet och gymnasiet, men efter att ha sumpat sina betyg är det komvux som gäller. Inte fullt lika coolt.
Djupa ro av Lisa Bjärbo
Fem vänner som vuxit upp tillsammans har skingrats. David och Ludde rensar fisk i Norge, Paula läser litteraturvetenskap i Uppsala, medan Tove och Jonathan varit kvar. Nu återförenas fyra av vännerna för att begrava den femte. Jonathan är död.
David är den som berättar om såväl vänskap som sorg i denna viktiga och välskrivna bok.
Döden är inget skämt av Karl Modig
På ytan en enkel berättelse om en destruktiv ung man som vill bli komiker, men under ytan finns mycket, mycket mer. En berättelse om sorg och avsked, men också om att våga visa sina känslor.