En lista med böcker att läsa med ungdomar

Jag är inte bara boknörd, utan lärare också och har därför satt ihop en lista med böcker som jag tror är bra att läsa i skolan tillsammans med eleverna. Jag tror på läsning av gemensamma böcker, antingen i helklass eller i mindre grupper. Alltid med stöd av läraren. Eftersom läsning är en färskvara tycker jag att det är viktigt att läsa nya böcker med eleverna. Böcker som är lite äldre, men fortfarande känns relevanta finns dock kvar på listan. Det gäller speciellt de böcker där jag inte hittat någon nyare och bättre som berör samma teman. Andra har jag flyttat till min extralista med böcker som jag tyckte väldigt mycket om, men som det var länge sedan jag läste såväl själv som med elever och därför inte kan garantera fortfarande fungerar.

Det här är böcker som bör passa på högstadiet och gymnasiet. Några få vänder sig främst till mellanstadiet, men det är långt ifrån mitt expertområde. Vissa är skrivna speciellt för unga, andra har bara unga huvudpersoner. Jag fyller på listan så fort jag stöter på en passande bok. I kommentarerna finns fler tips, men jag listar bara de böcker jag läst, eller möjligen vet att mina elever läst och gillat. Det här är alltså ingen komplett lista, utan en högst subjektiv sådan. Vill du ta del av alla de inlägg jag skrivit om ungdomsböcker finns de här.

För den som vill ha ännu fler boktips för yngre läsare hänvisar jag till den relativt nystartade bloggen Boktips för unga som helt fokuserar på böcker för rundskolan och gymnasiet.

George av Alex Gino (2016)

George kanske ser ut som en pojke, men hon vet att hon är en flicka. Drömmen är att få spela Charlotte i pjäsen Min vän Charlotte, trots att Charlotte är en flickspindel. Alex Gino har skrivit en fin bok om att inte vara den som kroppen visar och jag tror att den kan passa utmärkt som högläsningsbok redan i år 3 och 4, eller som grupp- eller klassläsning i år 5.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld (2016)

Berättelsen om elvaårige Måns är på samma gång väldigt vanlig och väldigt ovanlig. Den handlar om en kille gillar att åka skateboard och som tillbringar en sommar i Malmö. Det är bara det att Måns är född med snippa och det har i alla fall hans pappa svårt att acceptera. En bra högläsningsbok och läs den gärna utan att berätta om vem Måns var tidigare.

Passar i år 4-6 då huvudpersonerna är ganska unga, men är relevant även senare.

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld (2019)

Jägerfeld är en av mina favoritförfattare och fantastiskt bra på att skriva om viktiga saker på ett lättsamt sätt. I den här boken får vi följa Sigge som just flyttat från Stockholm till Skärblacka och ägnar sommaren åt att förändra sitt liv från misslyckat till storslaget. Mest rolig, men mycket allvar också om t.ex. ensamhet, mobbing och trassliga familjeförhållanden.

Passar i år 4-6. Gärna som högläsningsbok. Läs också Min storslagna död i samma serie.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld (2016)

Berättelsen om elvaårige Måns är på samma gång väldigt vanlig och väldigt ovanlig. Den handlar om en kille gillar att åka skateboard och som tillbringar en sommar i Malmö. Det är bara det att Måns är född med snippa och det har i alla fall hans pappa svårt att acceptera. En bra högläsningsbok och läs den gärna utan att berätta om vem Måns var tidigare.

Passar i år 4-6 då huvudpersonerna är ganska unga, men är relevant även senare.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld (2018)

Sara har just fyllt 12 och hon gör allt för att inte vara ledsen. Hennes mamma var nämligen ledsen och sedan tog hon livet av sig. För att inte blir som sin mamma planerar Sara att bli Comedy Queen.

Comedy Queen är ingen bok att släppa eleverna själva med och inte heller en bok att läsa för vilka klasser som helst. Det krävs mod av en lärare att läsa en bok om ett så allvarligt ämne som en förälder som begår självmord. Med rätt förutsättningar kan det dock bli ett fantastiskt läsprojekt där högläsningen får stå i centrum. Det är ingen nattsvart bok, utan läsningen bjuder på väldigt många skratt.

Vänder sig till åldersgruppen 9-12 år, men jag skulle nog vänta till år 6 innan jag läste den. Möjligen i år 5.

Hajpen av Emma Askling (2021)

Hajpen är första delen i serien Skolbloggen och är en vardagsnära berättelse om vänskap och svek. Huvudpersonerna Lea och Affe planerar en skoltidning där de ska skriva om personer som gjort elaka saker. Det blir en skolblogg istället och kring den skapas en riktig hajp.

En bok som passar i år 4-6

Jan Svensson av Johanna Lindbäck (2015)

Jan Svensson är en ganska vanlig tonårskille, men med ett liv som många skulle se som ovanligt. Han bor nämligen med sin pappa och hans nya man. Som nyinflyttad i Luleå behöver han skaffa nya vänner och försöka passa in i en ny klass. Vissa dagar känns det fantastisk, medan han andra dagar helst vill fly tillbaka till sin mamma i Stockholm.

Passar troligen bäst i år 6-7.

Note to self: Rutiga byxor funkar inte här av Marie Hammar och Abbe Wahlquist (2018)

Den här fantastiskt roliga boken handlar om Ottilia, kallad Otto som flyttar från Lidköping till Lidingö och där börjar sjunde klass i en helt ny skola. Det går inte riktigt som hon tänkt sig och hon råkar ut för en massa mer eller mindre pinsamma saker. De följande böckerna Vintersport går bort och Tänk inte! Bara kör! är också riktigt rolig. Ottilia är helt enkelt roligare än Sune och Bert tillsammans och är dessutom huvudperson i välskrivna böcker helt utan unken sexism.

Passar troligen bäst i år 6-7.

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson (2013)

En bok som handlar om idrott och hur viktigt det kan vara att bli bäst. Miranda är fjorton år och simningen är hennes absolut största hobby. Hon är riktigt bra, men när en ny tjej börjar i klubben blir allt lite svårare och lite tråkigare. Samtidigt börjar bästa kompisen hänga med sin pojkvän och skriver skit om Miranda på sin blogg.

En bra bok om att vara tonåring för elever i år 6-8

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson (2020)

Fula tjejer handlar om Tilde, Eleni och Jasmine som blir vänner när de kämpar mot instagramkontot med samma namn. Någon på skolan publicerar bilder på tjejer som går där, vilket självklart sprider oroligheter. Det här är en bok som borde vara obligatorisk på högstadiet.

Passar för år 6-9, kanske redan i år 5.

Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg (2020)

Korridorer är en helt fantastisk novellsamling bestående av tolv noveller som alla handlar om ungdomar som går på högstadiet. Mina favoriter är ”Hål” och ”Vänner” av Ester Roxberg och ””Punkare” av Moa Eriksson Sandberg, men sanningen är att alla texterna är riktigt bra.

Passar för år 7-9

Älgbarnet av  Meg Rosoff (2014)

En lättläst, absurd, rolig och alldeles underbar bok om Jess, som är 17 år och nybliven mamma. Hennes son, en tio kilo tung älgkalv, har förlösts med kejsarsnitt. Överläkaren menar att det inte är helt ovanligt att det sker förändringar under den sena delen av graviditeten och barnet som föds istället visar sig vara en djurunge. Självklart är det en chock för både henne, pojkvännen och deras familjer, men älgbarnet är det de fått och det är liksom bara att gilla läget.

Passar troligen bäst i år 7-8, men även i år 9 och på introduktionsprogrammen för den som vill ha en lättläst bok som ändå utmanar rent intellektuellt.

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting (2018)

Denna serieroman om Förintelsen är nominerad till Augustpriset 2018. Vi får följa några människor som var barn under andra världskriget och hur de överlevde de fasor de utsattes för och senare startade nya liv i Sverige.

En bok att läsa tillsammans med elever och samtala kring, kanske i ett gemensamt projekt i svenska och historia. Passar från år 6 och uppåt.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius (2016)

En aktuell berättelse om Kiruna, staden som måste flyttas för att inte rasa. Maja bor precis över gruvan och har svårt att slappna av. Nutidsorientering blandas med ”vanliga” tonårsfunderingar i en bok som jag tror passar bra för elever i år 7-8, kanske även i år 9.

Fortsättningen heter Inte längre min och är också väldigt bra.

Huset mittemot av Alex Haridi (2015)

Mitt emot Joel finns det så kallade Ödehuset, där tonåringen Jonathan bodde för många år sedan, innan han tog livet av sig. Det visar sig att huset inte alls är tomt och Joel börjar besöka den som bor där.

Passar bra i år 7-9 och även tidigare som högläsningsbok.

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long (2015)

Det är skolavslutning och tre killar genomför ett rån. De krockar med flyktbilen och en av dem skadas svårt. När de snor en ny bil inser de försent att det sitter en liten flicka i baksätet. En bok som är lättläst utan att vara banal.

Passar troligen bäst i år 7-9

En stark nolla av Sara Lövestam (2020)

En rolig, sorglig och faktiskt också spännande berättelse om Texas som fejkar ett konto på Instagram för att få kontakt med sin drömkille André. Han snor foton av en tjej som heter Hilma och när det uppdagas tar historien en oväntad vändning.

Passar bäst i år 7-8, kanske även i år 6 som högläsningsbok

Sommarplåga av Hanna Jedvik (2019)

En bok om skejtaren Alma som bor med sin pappa i Göteborg. På sommaren åker de till stugan i skärgården och då brukar Alma hänga med sommarkompisen Mira. Just den här sommaren har hon med sig en kille och även om hon hävdar att det är en barndomskompis stör det Alma riktigt mycket. Hon har nämligen insett att det hon känner för Mira är något annat än vänskap.

Passar troligen bäst i år 7-9, kanske även i år 6 som högläsningsbok.

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo (2018)

Liv har flyttat med sin pappa från Stockholm till Småland, mitt ute i ingenstans utanför Växjö. Liv är otroligt, faktiskt smärtsamt blyg och fasar för att behöva börja i ny skola med nya och okända människor. Det är härligt att en riktigt introvert person får stå i centrum och det finns mycket att samtala kring.

En bok som jag tror fungerar bra i år 7-9.

(M)ornitologen av Johanna Thydell (2016)

(M)ornitologen är en riktigt bra bok om Moa som återser sin mamma som lämnade familjen då Moa var två. Sättet Thydell kombinerar humor och allvar gör att läsningen känns lättsamt, trots det allvarliga ämnet. Huvudpersonen har gått ut ettan på gymnasiet, men jag tror ändå att den passar bäst i år 8-9.

Allt ska brinna av Sofia Nordin (2018)

Minna och Agnes har varit vänner sedan mellanstadiet, men när vi träffar Agnes har något fruktansvärt hänt. En bok om vänskap och psykisk ohälsa som lyckas balansera svärtan. Inte en bok att lämna eleverna ensamma med, men en fin bok som torde leda till många samtal.

Passar troligen bäst i år 8-9 och i Svenska 1.

Vi är en av Sarah Crossan (2016)

Mer riktigt välskriven prosalyrik och en fin skildring av ett annorlunda syskonpar. Grace och Tippy är 16 år och sammanväxta. Det innebär en hel del problem rent socialt, men också en gemenskap som är något utöver det vanliga. På engelska heter den One.

Passar bra i år 8-9 och på engelska i år 9 eller Engelska 5.

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson (2018)

En självbiografisk roman skriver på prosalyrik. Varje dikt kan läsas för sig, men bildar också en helhet, vilket gör det till en annorlunda läsning. Berättelsen om Jackies uppväxt, hennes familj och föräldrarnas olika bakgrund är personlig, men också en berättelse om USA på 60- och 70-talet när hudfärg verkligen spelade stor roll för vilket liv en människa får.

Passar bra i år 8-9 och på engelska i år 9 eller Engelska 5.

Ta det som en man, Hampus Nessvold (2017)

En bok som borde läsas på varenda högstadieskola. Hampus Nessvold skriver personligt om den mycket trånga mansrollen och hur den påverkade honom under högstadiet. Hur förväntningarna på hur en kille ska vara gjorde honom till någon som inte alls var trevlig och som inte alls var den han egentligen ville vara.

Obligatorisk läsning i år 7-9.

Som hund som katt av Per Nilsson (2016)

En kort bok med mycket innehåll. Huvudpersonerna är styvsyskon och tillbringar en helg själva utan sina föräldrar. Riktigt bra och annorlunda.

Passar troligen bäst i år 7-9

Som sparv som örn av Per Nilsson (2018)

Trots den liknande titeln hör Som sparv som örn inte ihop med hund- och kattboken, förutom likheten att mycket information om huvudpersonerna låter vänta på sig, som kön till exempel. Boken handlar om Enneka och Be, en sätter skräck i skolan och den andre imponeras. En cool örn och en rädd sparv.

Passar troligen bäst i år 7-9

Så jävla operfekt av Charlotte Cedergren (2021)

En härlig bok om att våga vara sig själv med de fel och brister som känns som hinder. Boken om Emma är fast förankrad i skolmiljön, vilket gör den extra relevant att läsa och diskutera gemensamt i en klass.

Passar troligen bäst i år 7-9

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström (2018)

Kevin bor i östra Göteborg med sin familj och får ofta ta ett stort ansvar för sin bror Charlie. När föräldrarna åker bort ska Kevin passa sin bror, men ett besök på Liseberg med sina nya gymnasiekompisar lockar väldigt mycket. När Kevin kommer hem är Charlie borta.

Passar troligen bäst för år 7-9 och kanske i Svenska 1.

En ocean av kärlek av Tahereh Mafi (2019)

En riktigt bra bok om Shirin som på grund av sin slöja ofta blir utsatt för diverse klumpiga kommentarer. Inte blir det lättare av att familjen flyttar ofta och att hon återigen behöver börja om i en ny skola. En fin bok om att våga vara sig själv och att våga lita på andra.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1

Är det nu allt börjar? av Siri Spont (2019)

Tilda känner att hon inte riktigt passar in i sitt kompisgäng och räddningen är hennes internetkompis Emmy som hon ständigt chattar med. De har så mycket mer gemensamt. När Emmy föreslår att de ska åka på språkresa till Brighton tillsammans lyckas Tilda övertyga sina föräldrar att få åka med. Resan blir inte alls som Tilda tänkt sig och även om hon försöker vara cool och hänga med Emmy och de andra till puben känner hon sig utanför.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1

Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark (2018)

Mitt första möte med denna unga författare, som var 17 år då debuten kom ut. Berättelsen om Li som drömmer om att gå på MIT är charmig och annorlunda. En bok som jag tror skulle passa bra att läsa i år nio eftersom den handlar mycket om att välja gymnasiet och att våga göra ett val utifrån sig själv och inte för att anpassa sig till andra.

Passar i år 8-9, kanske även i Svenska 1

På andra sidan bron av Hanna Jedvik (2020)

Fortsättningen på Sommarplåga är väldigt bra, men vänder sig till lite äldre läsare. När vi träffar Alma igen har hon börjat gymnasiet och är fortfarande tillsammans med Hedvig. De spelar i samma band, men det är mer Hedvig som drar än musiken och att Alma spelar gitarr är egentligen viktigare för hennes pappa än för henne. Mycket handlar om att hitta sig själv och det skildras fint. Viktigt är också kompisen Joppes mående. Han ringer Alma när han tänker hoppa från Älvsborgsbron och hamnar på Sahlgrenska. Det här är en fantastisk bok. Allvarlig, men inte nattsvart.

Passar i år 9 och i Svenska 1, kanske också senare

Slutet av Mats Strandberg (2018)

Om ungefär fyra veckor kommer jorden att gå under och vi får följa några ungdomar och deras familjer under de sista veckorna av världen som vi känner den. En tjock, men lättläst bok, vars innehåll kan leda till många, intressanta samtal.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Beröringen av Gustav Tegby, Rabén & Sjögren (2019)

Elin är 16 år och har bott isolerad med sin pappa så länge hon kan minnas. Detta  för att hon enligt fadern lider av en förbannelse som gör att de hon rör vid och sedan kommer mer än några hundra meter ifrån tycks dö. Det här är en spännande och ganska obehaglig berättelse som får en att fundera på vem man kan lita på.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Ordbrodösen av Anna Arvidsson (2017)

En bok för alla unga som gillar fantasy, men som av princip ratar svenska böcker. Jag har mött ett gäng sådana och det är jag säkerligen inte ensam om. Ordbrodösen handlar om artonåriga Alba som hoppas ärva förmågan att styra andra med hjälp av det skrivna ordet. Många kvinnor i hennes släkt har den förmågan och de kallas ordbrodöser.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt (2014)

En fin bok som handlar om June vars morbror och likaledes gudfar dör i Aids. Det är 80-tal och Rifka Brunt beskriver en sjukdom som är ny och skrämmande, men på ett annat sätt än till exempel Jonas Gardell. Boken skulle dock med fördel kunna samläsas med Torka aldrig tårar, men handlar mindre om sjukdomen och mer om kärlek och vänskap mellan en flicka och en man.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller i Svenska 1.

Inte din bror av Malin Stehn (2018)

Abbe är en ganska vanlig kille, men han är ensam och de kompisar han får är egentligen inte sådana han vill umgås med. De är till exempel ganska rasistiska och det blir märkligt när Abbes familj tar hand om Hossain från Afghanistan.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Mitt hjärta borde slå någon annanstans av Mia Öström (2019)

Rätt rolig bok om Madeleine som är helt säker på att hon befinner sig på fel plats. Att det blivit något fel på BB och att hon egentligen borde bo i en helt annan familj. Humor och blodigt allvar blandas i denna välskrivna bok om att hitta sig själv.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Kartor för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck (2017)

En alldeles vanligt ovanlig bok om kärlek, men också om vänskap och hur den förändras när huvudpersonen Julia blir ihop med en kille som hennes bästa kompis är kär i. Andra teman som tas upp är ekonomi och hur det är att inte ha lika mycket pengar som sina vänner och därmed inte kunna hänga med på allt kul de gör.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Rönnvall (2019)

En bok som vänder på könsrollerna och gör det på ett roligt och tydligt sätt. Kanske lite väl tydligt ibland, men jag tror ändå att det här är en bok som kan leda till väldigt många intressanta samtal.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn (2014)

Emmanuel Kent går i nian, men längtar efter att vara någon annanstans, eller i alla fall bli någon annan. Nu är hans kompis Tore den enda han har och Emmanuel vill ha mer. När Bianchi kommer ny till skolan ser han sin chans att få en ny vän. Konsten att ha sjukt låga förväntningar handlar om identitet och att vara eller inte vara en bra vän. Mycket humoristisk, men med en allvarlig underton.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller Svenska 1 och kan med fördel samläsas med klassikern En komikers uppväxt, då de båda böckerna har gemensamma teman, trots att de är väldigt olika.

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg (2021)

En bra dystopi som utspelar sig i en nära framtid där alla människor har ett chip inopererat som gör att de alltid kan följas. De som vägrar chip lever istället som laglösa utanför samhället. Huvudpersonen Linn är 18 år och bor med sina bröder bland utanförskapsmänniskorna. När Myndigheten för rikets säkerhet genomför en razzia tas hon tillfånga.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Tscick av Wolfgang Herrndorf (2015)

Berättelsen om Maik och hans klasskamrat Tschick som ger sig ut på en resa med en stulen Lada är spännande, känslosam och ofta ganska rolig. På ytan är det en ganska lättläst bok, men det finns också mycket mellan raderna att diskutera. Som hur Maiks föräldrar verkar strunta i honom och att Tschick knappt verkar ha någon alls som bryr sig om honom.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Ingenting och alltid av Nicola Yoon (2016)

Maddy är så allergisk att hon inte kan lämna sitt hem. Isolerad från omvärlden lever hon någon sorts liv med sin mamma och sjuksköterska Carla som enda sällskap. Skolan sköter hon på distans och någon enstaka gång kommer en lärare på hembesök. När Olly och hans familj flyttar in i grannhuset söker han kontakt, men Maddys mamma vill inte låta honom bli en del av dotterns liv.

Passar troligen bäst för år 8-9 eller Svenska 1, på engelska även för Engelska 5.

Boken har också blivit film.

Idag är allt av Nicola Yoon (2017)

En bok som är ännu bättre än Yoons genombrottsroman och som också blivit film. Den utspelar sig under en enda dag då Natasha och Daniel möts. Hon är på väg till Migrationsverket (eller den amerikanska motsvarigheten) för att försöka förhindra att hon och hennes familj utvisas. Han ska på en viktig collegeintervju.

Passar troligen bäst för år 8-9 eller Svenska 1.

Om du lämnar mig här av David Levithan och Jennifer Niven, (2022)

Det här är en e-mailroman där vi får följa syskonparet Ezra och Bea. Bea ger sig av hemifrån och lämnar kvar Ezra hos modern som inte verkar älska dem och styvfadern som definitivt inte gör det.

Passar bra i år 8-9 eller i Svenska 1. På engelska i år 9 eller Engelska 5.

Berätta tre saker av Callum Bloodworth (2021)

Fin bok om Liv som träffar vänner och kärleken på distans under coronapandemin. Många starka och sorgliga ämnen, som en förälders död, men långt ifrån en svart bok. Viktigt dock att handleda klassen under läsningen.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller Svenska 1.

Ganska när sanningen av Anna Ahlund (2020)

I sin tredje bok återvänder Ahlund till Sibylla allmänestetiska läroverk och det här är en liten kortare och enklare bok än Saker ingen ser, vilket kanske gör den mer lämpad som klassläsning. Huvudpersonen Nico har just flyttat till Uppsala och bor innebonde hos sin faster som också är lärare på skolan.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller Svenska 1.

The Hate U give av Angie Thomas (2017)

Rasism finns och det är något vi behöver tala om. Huvudpersonen i Angie Thomas debut bor i en utsatt förort, har sin hudfärg emot sig, men går i en fin skola i en annan del av staden och klarar sig därför bättre än många andra i hennes närhet. The Hate U give är en bok om identitet och att kunna få ihop utsidan och insidan till en helhet. En av de bästa ungdomsböckerna 2017.

Passar bra i år 9 eller i Svenska 1. På engelska i år 9 eller Engelska 5.

Moxie av Jennifer Mathieu, Gilla Böcker (2019)

En härligt feministisk bok om hur tjejer (och några killar) gör uppror mot sexismen som accepteras på deras skola i småstaden East Rockport, där skolans fotbollslag är allt och spelarna tillåts göra lite som de vill. Ledaren är Vivien, men det är det ingen som vet. Hon startar nämligen sin fanzine Moxie i hemlighet och uppmanar andra att protestera. Det är en bok full av pepp och jäklar anamma som till och med gör den här 45-åringen inspirerad.

Passar bra i år 9 eller i Svenska 1. På engelska i år 9 eller Engelska 5.

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed (2018)

Huvudpersonen Maya är 17 år och född i USA. Ändå ses hon ibland som något av en främling. Hennes föräldrar är nämligen muslimer från Indien och de lever efter de håller starkt på sina traditioner. Det här är dock en bok om mycket mer än den klassiska generationsklyftan.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren (2018)

Det här är en fantastisk bok, men inte en bok att läsa i alla klasser och definitivt en bok som kräver samtal. Den handlar om Kassandra och Melanie som är bästa vänner och går första året på gymnasiet när Kassandra väljer att avsluta sitt liv. När hon dör påverkar det hela Melanies liv och skildringen av förlust är riktigt stark.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson (2018)

Det här är en bok som inte liknar någon annan, men som möjligen skulle kunna samläsas med Jessica Schiefauers Pojkarna. Vi får möta Bill, som blivit utkastad hemifrån och bor i ett källarförråd. Han träffar Omari, som också är hemlös och de två inleder ett förhållande. Ett förhållande som vore precis som alla andra om de bara hade kunnat byta kroppar med varandra. Bill är nämligen född i en flickkropp och Omari i en pojkkropp, båda i fel kropp. En riktigt bra och välskriven bok, som kan leda till många intressanta samtal.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza (2019)

En ovanlig bok om Marlowe som fått ett nytt hjärta och inte vill något hellre än att hitta de anhöriga till personen vars hjärta hon har i sin kropp och tacka dem. När hon hittar dem vill de inte ha någon kontakt, men Marlowe bestämmer sig för att lära känna dem ändå.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren (2017)

En spännande och mystisk berättelse om teaterutbildningen på Norra Latin, en skola det vilar en förbannelse över. Ett klassiskt och mytomspunnet teatergymnasium där de allra bästa studerar. De som ska bli den nya generationen som ska fylla scenen på Dramaten och bli stjärnor i stora filmproduktioner. Huvudpersonerna Clea och Tamar är de som berättar historien.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Moonrise av Sarah Crossan (2017)

En riktigt stark berättelse om Joe Moon, vars bror Ed sitter i fängelse och väntar på avrättning. Offrets familj får komma till tals och vi får veta att saker ofta är mer komplicerade än de verkar vara från början. Boken är skriven på prosalyrik, dvs ett stort antal dikter som tillsammans bildar en helhet.

Moonrise finns ännu inte översatt till svenska, men passar i engelska för år 9 eller i Engelska 5.

Du, bara av Anna Ahlund (2016)

Om John och Frank och att våga vara kär. Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. En kärlekshistoria utan pekpinnar.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Saker inger ser av Anna Ahlund (2017)

Det är esteterna på Sibylla allmänestetiska läroverk som står i centrum och tillsammans bildar de en precis så brokig grupp som dessa ungdomar brukar göra. En lite spretig, men mycket fin skildring av gymnasielivet och den klassiska kampen för att hitta sig själv.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Jack av Christina Lindström (2016)

En riktigt bra bok om Jack, som tror sig ha funnit kärleken när det förflutna hinner ikapp honom. Mycket att diskutera kring identitet och grupptryck.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Välj mig av Christina Lindström (2019)

En mycket annorlunda berättelse om Silje som försöker leva vidare efter sin pappas död. Det som skaver mest är att mycket tyder på att han själv valt att avsluta sitt liv och det är något som alla runt Silje tycks viska om. Bästa kompisen Mia glider iväg och istället börjar Silje umgås med Alvin som är medlem i en lokal frikyrkan. Kärlek, sorg, vänskap och religiösa grubblerier i en härlig blandning.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum (2017)

Jessies mamma har varit död i drygt två år, men sorgen är fortfarande stor. Hennes pappa sörjer också, men han har också gått vidare med en ny kvinna. Nu är det dags för honom och Julie att flytta in med Rachel och hennes son Theo.

Jessie börjar i en ny skola och känner sig självklart osäker. Hon börjar få anonyma mail från någon som kallar sig Någon Ingen, som försöker guida henne rätt i den nya miljön. Vänskapen utvecklas, men Någon Ingen vägrar att berätta vem hen är.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Onanisterna av Patrik Lundberg (2014)

Räds inte titeln. Det här är en bra och angelägen bok om att våga vara sig själv. Huvudpersonen är kompis med killarna som var coola på högstadiet och gymnasiet, men efter att ha sumpat sina betyg är det komvux som gäller. Inte fullt lika coolt.

Möjligen för gamla huvudpersoner för högstadieelever och kanske för grovt språk, men i Svenska 1 torde den passa utmärkt. Apropå språket så räds inte det. Handlingen talar för sig själv.

Passar främst på gymnasiet, då huvudpersonerna tagit studenten.

Bli kvar av Maja Hjertzell (2019)

Bli kvar är en kort och på ytan väldigt lättläst bok om Lucas och Sophie. Vi får träffa dem under en dag från det de vaknar tillsammans tills dagen är över och Lucas har skjutsat Sophie till Göteborg där hon ska studera. Själv har han bestämt sig för att stanna kvar i den lilla hemorten och var tills nu ganska nöjd med beslutet.

Boken är tunn och passar därför ovana läsare. Det är också en välskriven bok med ett innehåll som kan leda till många intressanta samtal. Med tanke på teman som tas upp passar den därför bäst på gymnasiet.

Om jag var din tjej av Meredith Russo (2016)

En stark bok om Amanda, som tidigare var Andrew. Visst är det fokus på hennes nya kropp, men är för övrigt en befriande normal kärlekshistoria.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

Så jävla kallt av Lova Lakso (2019)

Det är vinter och det är så jävla kallt. Minus 38 grader. Att bo i Piteå längst upp i norr där kylan genomtränger allt är på ytan det som får huvudpersonen Karla att vilja dra söderut. När hennes föräldrar börja tala om att avliva hunden ger hon sig av med den under jackan. Tillsammans med kompisen Kaja och pojkvännen Aziz tar hon sig ner genom Sverige.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

Vakuum av Mia Öström (2017)

Det här är egentligen ingen svårläst bok, men den har ett svårt innehåll. Huvudpersonen har nyss förlorat sin bror som begått självmord och försöker att förstå. Hon hittar små lappar som han skrivit som leder henne till en plats som var väldigt viktig för honom.

Passar i år 9 och i Svenska 1. En bok att läsa tillsammans, inte lämna eleverna själva med.

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven (2015)

En stark bok som tar upp det svåra ämnet psykisk ohälsa, men är också en fin skildring av vänskap och kärlek. Mycket att diskutera och ingenting att släppa eleverna ensamma med.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström (2019)

En av de absolut bästa böcker för unga läsare som jag läst i år. Nora har just tagit studenten från vård- och omsorgsprogrammet, ett program hon egentligen inte ville gå, men sökte för att andra gjorde det och för att få en ”riktig” utbildning. Helst hade hon velat gå Estetiska programmet, men det var otänkbart. Nu har hon fått sommarjobb inom hemtjänsten och träffar där en konstnär som inspirerar henne att våga följa sitt hjärta.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

Hästpojkarna av Johan Ehn (2019)

En annorlunda bok om Anton som just tagit studenten och fått ett jobb inom hemtjänsten. En av hans brukare är Alexander Kovac en äldre man från Tjeckoslovakien, som slutat prata och som vägrar lämna sitt kök. Parallellt med berättelsen i nutid för vi veta hur Alexander hade det under 30-talet i Tyskland.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

De afghanska sönerna av Elin Persson (2020)

Även om det här är en ungdomsbok är det också en bok som kräver mycket diskussioner. Elin Persson förenklar inte den mycket speciella situation som bokens huvudpersoner har på det HVB-hem för ensamkommande som står i centrum. Mycket bra, men ingen bok att släppa elever ensam med.

Passa på gymnasiet.

Störst av allt av Malin Persson Giolito (2016)

En bok som utspelar sig under en rättegång mot en misstänkt skolskytt. Genom tillbakablickar får vi veta vad som ledde till den minst sagt tragiska händelsen. Viktiga ämnen som klass är centrala.

En bok om unga, men inte skriven för unga. Skulle välja att läsa den på gymnasiet.

I dina händer av Malin Persson Giolito, (2022)

En bok om vännerna Dogge och Billy som är 14 år. Boken inleds med att Billy hittas död och Dogge hämtas av polisen, misstänkt för mord. En spännande och ganska brutal bok om unga, skriven för vuxna.

Passar på gymnasiet.

Hon bad om det av Louise O’Neill (2016)

Alla vet hur Emma är. Hon är snygg, flirtar, ligger med en del killar, dricker för mycket och är helt enkelt en sådan som ber om det. Det var fest. Emma hade sex med en kille. Han gav henne droger, bjöd in sina polare i rummet och snart utnyttjades hon av dem. När vi träffar Emma har det gått en tid och mycket har förändrats.

Inte heller detta är en ungdomsbok, trots att den handlar om unga människor. Passar bäst på gymnasiet i Svenska 1-3 eller Engelska 5-6.

Djupa ro av Lisa Bjärbo (2015)  handlar om en grupp vänner som kommer tillbaka hem för att begrava en vän. Starkt om sorg, vänskap och kärlek. Läses med fördel tillsammans med Jag lever, tror jag av Christine Lundgren (2016)  en bok om Kim som under våren i trean mister sin bästa vän Moa. Två mycket starka böcker.

Båda passar bäst på gymnasiet.

Hej syster av Navid Modiri (2017)

Om vi ska förstå hur det är att fly till ett nytt land och hur det är att aldrig riktigt höra till måste du få läsa ärliga berättelser om detta. Navid Modiri berättar om flyktingkvinnan han träffar på centralstationen i Malmö 2015 och i en inre dialog med henne berättar han om sin egen flykt och hur den påverkat honom.

Passar i år 9, men kanske ännu bättre i Svenska 1-3 på gymnasiet.

Döden är inget skämt av Karl Modig (2018)

På ytan en enkel berättelse om en destruktiv ung man som vill bli komiker, men under ytan finns mycket, mycket mer. En berättelse om sorg och avsked, men också om att våga visa sina känslor.

Passar bäst i Svenska 1 eller gymnasiets senare svenskkurser.

Down Under av Johan Ehn (2017)

Året är 1987 och huvudpersonen Jim ska ge sig ut på sitt livs resa. Destinationen är Nya Zeeland och han ska bo hos sin farbror och faster, i alla fall inledningsvis. Det här är en chans för honom att börja om, vara sig själv, leva det liv han vill. En välskriven bok om att våga vara den man är oavsett vad omgivningen tycker.

Passar bäst i Svenska 1 eller gymnasiets senare svenskkurser.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart (2015)

Vi vet redan från början att Frankie gjort något hemsk, men vi vet inte vad. Det hela utspelar sig på en internatskolan, där miljön är en skön blandning av 50-tal och nutid. Frankie upptäcker ett hemligt sällskap som bara är för killar och protesterar mot hur gamla, ganska så sunkiga, traditioner fortfarande finns kvar.

Passar i Svenska 1-2 och i Engelska 6-7

Pojken som följer sin skugga av Kedir Meral (2019)

Berättelsen om Memo från Angered som börjar läsa på universitetet är en riktigt bra bok om hur familjens kultur kan krocka med samhällets. Meral funderar mycket kring varför människor gör som de gör, istället för att måla upp en svartvit värld där vissa är onda och andra goda.

Passar i Svenska 2-3

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (2015)

Jag ska inte berätta vad twisten är, men det finns en rejäl sådan i boken som handlar om tre syskon. Handlingen börjar mitt i historien och vi får veta att huvudpersonen Rosemary förlorat sin syster Fern och tappat kontakten med sin bror Lowell. Nu har hon börjat på collage och tycker att det är dags att berätta om vad som hände.

Boken fanns med på Man Booker Prizes korta lista 2014 och är inte helt enkel, men mycket läsvärd. Rekommenderas för elever på gymnasiet. På engelska heter den We are all completely beside ourselves och skulle troligen funka bra i Engelska 6. Jag har läst boken i Svenska 3.

23 reaktioner på ”En lista med böcker att läsa med ungdomar”

  1. Jag har ungefär en miljard boktips både på svenska och engelska! 😀 Här kommer några.

    Här ligger jag och blöder-jennie jägerfeld
    Förr eller senare exploderar jag-john gren (egentligen allt av honom)
    Boktjuven-markus zusak
    Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag-sara ohlsson
    Fyra dagar fyra nätter-morgan matson
    Jellicoe Roads-melina marchetta
    Pojken i randig pyjamas-john boyne

    Och några på engelska..

    Where things come back-john corey whaley
    Hate list- jennifer brown
    Me and earl and the dying girl-jesse andrews
    Second chance summer-morgan matson
    Eleanor&park-rainbow rowell
    This song will save your life-leila sales
    Everybody sees the ants-a.s king
    Speak- laurie halse anderson
    Thirteen reasons why-jay asher

    1. Tack för alla tips! Flera av dem har jag läst och några borde definitivt finnas med på listan. Allt för gamla och redan populära bland lärare får de dock inte vara för att kvalificera sig och de ska gå att diskutera tillsammans. Räcker alltså inte att vara en bra bok.

  2. Min syster är också lärare i svenska. Hon läser för tillfället Cirkeln med sina nior. Vet att Hungerspelen har förekommit också. Men båda de böckerna är ju ganska gamla nu, beroende på hur man ser det. För att kunna läsa i helklass krävs ju att nästan ingen har läst den tidigare, för det är ju inte kul att läsa en bok som man vet hur den slutar. Det vet man ju själv.

    1. Cirkeln är bra, men väldigt tjock för vissa elever. Men kanske ändå. Hungerspelen har många både läst och sett, men den kan nog funka också.

  3. Åh så många bra böcker! Jag läser Pojkarna med eleverna i år 3 på gymnasiet (Sv3) och det funkar också – väldigt intressanta diskussioner. Vi har också reagerat på pojk- och flicksynen som kommer fram i den…

  4. Vi har precis beställt Förr eller senare exploderar jag till högstadiet. Jag föreslog den visst utan att ha läst den (har dock läst Paper towns). Annars fungerar I taket lyser stjärnorna och Alex dogboy fortfarande, och vissa klasser läser Hungerspelen. Cirkeln läser nog bara vissa elever. Jag ska försöka tala för Jag, En, som jag gillar.

    1. Vissa böcker är så bra att de kommer att funka hur länge som helst, men det är alltid bra att förnya sig också. Gillar också Jag, En, men tror det är svår på högstadiet, iaf som gemensam bok. Ska testa den med gymnasieelever i vår tänkte jag.

  5. Tack för många bra tips, nu har jag fått många bra idéer om vad våra tjejer kan läsa framöver 🙂 Ett tips tillbaka är böcker av Michael Morpurgo. I våra barns skola har vi läskontrakt mellan elever och skolan, vilket innebär att de skall läsa högt för en vuxen 15 minuter per dag, fyra dagar i veckan, från åk 1-åk 9. Jag har lyssnat på våra barn när de läst bland annat ”Fjärilslejonet” av Morpurgo, en underbart fin berättelse med djup. Våra barn är 10 och 11 och båda tyckte om boken, även jag. Däremot är inte framsidorna av hans böcker särskilt lockande, och de speglar inte innehållet, tyvärr.

  6. Hej! en rättelse om Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

    ”Boken utspelar sig i Mexico och ger en mänskligare och mer komplex bild av landet och dess befolkning än vi brukar få genom nyheter.” – Nej, den utspelar sig i USA – men båda killarnas föräldrar är mexikanska invandrare.

    Annars bra lista och jag är här inne för att inspireras till högläsningstips!

  7. Själv har jag läst Jan Svensson av Johanna Lindbäck som nog passar år 5-6. Det är en ganska fin bok om Jan som flyttar till Luleå med sina pappor och syster. Det är många normer som bryts i den.

  8. Sanna Kessler

    Har du någon erfarenhet av att läsa boken Onsdag kväll strax för sju av Mats Berggren? Vad tycker du? Vad tycker ungdomar? Det är lite svårt att få ihop klassuppsättningar av böcker, finns inte så mycket att välja på.

    1. Har läst den, men inte arbetat med den. Tycker att den är lite väl stereotyp, men många lärare verkar gilla den. Har dock inga elever som har läst heller vad jag vet, så kan tyvärr inte bidra med elevrecensioner.

  9. Gun-Mari Manzoui

    Tack för alla fina boktips! Jag arbetar med nyanlända i åk 7-9 och söker intressanta böcker att läsa med dem som har hunnit lite längre i språket. Jag har fått flera bra tips som jag ska läsa.

  10. Pingback: Min kanon för undervisningen – enligt O

  11. Pingback: En stark nolla – enligt O

  12. Lovisa Lindfeldt

    Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad har varit jättebra att läsa diskutera i mina Sva-klasser, finns även som lättläst om man vill ha olika nivåer. Tar bl a upp hedersrelaterat våld o dess kultur som flera av mina elever tyckte var viktigt att diskutera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen